Няколкостотин души протестираха снощи пред полския парламент срещу планираните законови изменения, чиято цел е управляващата партия по-лесно да назначи следващия ръководител на Върховния съд, съобщи Ройтерс.

Европейският съюз, правозащитни организации и опозицията обвиниха правителството, че нарушава независимостта на съдебната власт. Но управляващата националистическа партия „Право и справедливост“ казва, че реформата е нужна, за да се подобри ефикасността на съдилищата и да бъде отстранено остатъчното влияние на комунистическото минало на Полша върху тях.

Въпреки това броят на протестиращите бе значително по-малък от десетките хиляди, които излязоха на демонстрации миналото лято срещу правителството.

Този месец 22 съдии от Върховния съд бяха пенсионирани предсрочно, но председателката му Малгожата Герсдорф отказва да го направи с мотива, че конституционният ѝ мандат изтича през 2020 година. Тя се превърна в символ на съпротивата срещу съдебните реформи.

Законопроектът бе приет в петък от долната камара на парламента (Сейм) и се очаква да бъде одобрен до часове от Сената, контролиран от консерваторите от „Право и справедливост“, отбеляза Франс прес.

„Позор!“, „Сенатът е наш!“ и „Сенаторе, не подписвай! Историята ще те помете“, скандираха около 1000 демонстранти пред сградата на парламента.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar