Хиляди демонстранти излязоха по улиците на румънските градове вчера с призиви за оставката на министъра на правосъдието, който иска да уволни ръководителя на Националната дирекция за борба с корупцията, съобщиха ДПА и Асошиейтед прес.

Демонстранти от всички възрасти се събраха на тричасов митинг на Площада на победата, където през последната година се организираха много демонстрации в защита на независимостта на съдебната система и правовата държава. По оценки на медиите в митинга са участвали над 4000 души, събрали се въпреки студа и силния снеговалеж.

Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер обяви в четвъртък, че задейства процедура по отстраняване от длъжност на популярната главна прокурорка Лаура Кодруца Кьовеши, която обвини в авторитарно поведение, намесване в дела, нарушаване на конституцията и нанасяне на вреди на имиджа на страната.

Президентът е този, който трябва да вземе окончателно решение по въпроса за отстраняване от длъжност на главния прокурор на антикорупционната дирекция. Държавният глава Клаус Йоханис определи доклада на правосъдния министър като „лишен от яснота“. По-рано Йоханис бе заявил, че не вижда причини за отстраняване на Кьовеши от поста.

„Искаме независима съдебна система, а не такава, където има политическа намеса“, заяви един от участниците във вчерашния митинг в Букурещ, цитиран от АП.

Протести се състояха в Тимишоара, Сибиу, Клуж, Плоещ, Галац и Яш.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar