Жалба при отчуждаване на имот да не спира големи проекти. Това предвиждат промени в Закона за държавната собственост, внесени в парламента във вторник от председателя на регионалната комисия Искрен Веселинов и зам.-шефа Александър Ненков, както и техни колеги от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Текстовете предвиждат в 7-дневен срок от постъпване на искане за отчуждаване на закрито заседание съдът да може да разпореди предварително изпълнение. Искането трябва да е от орган, издал акт за отчуждаване или от инвеститор. Сега срокът е един месец. „Съкращаването на сроковете, пряко свързани с отчуждителните производства на имоти – частна собственост, е с оглед максималното ускоряване процеса по изграждането на значими национални обекти“, посочват вносителите на законопроекта като мотив.

Предварителното изпълнение ще се допуска само когато се налага да бъдат защитени особено важни държавни или обществени интереси. Условията за изпълнение са да има влязъл в сила подробен устройствен план и имотът е определен за изграждане на обект с национално значение. Друго условие е имотът да не е единствено жилище на собственика.

Съдът ще определя и парична гаранция, която се дължи от инвеститора. Тя ще бъде до една трета от внесеното обезщетение и ще се внася по сметка на областния управител. Когато бъде внесена гаранцията, инвеститорът ще може да влезе във владение и да получи разрешение за строеж.

С промените отпадат и протоколите, които доказват, че заинтересованите лица не са намерени на адресите. Сега те се подписват от 2 длъжностни лица и един от съседите, за да удостоверят, че отчуждаването се извършва по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Вносителите посочват, че често съседите отказват да подпишат и това прави невъзможно попълването на протоколите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar