Промени в Закона за устройството на територията, които ускоряват въвеждането на 5G в България, приеха депутатите от регионалната комисия в сряда.

Новите текстове са внесени от независимия Спас Панчев. Според тях обновяването на мрежите на операторите ще става по улеснена и съкратена процедура. Записано е, че преоборудване, когато не се налагат изкопни работи или промяна на конструкцията, може да става след становище от инженер-конструктор и оценка от Националния център по обществено здраве за нивото на електромагнитните излъчвания.

Предложените промени ще съкратят времето за навлизане на новата технология в живота ни, без да променят изискванията за безопасност. Запазват се прилаганите и изследвани вече 20 г. норми, на които трябва да отговарят базовите станции на операторите относно електромагнитни излъчвания.

В България те са между 45 и 100 пъти по-стриктни от тези в ЕС. Предварителен и последващ контрол върху тях се упражнява от страна на здравните власти. За още по-голяма прозрачност и информираност на потребителите в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще бъде създаден публичен регистър на базовите станции и резултатите от измерванията за електромагнитни излъчвания.

От обявените наскоро данни от тест на електромагнитни излъчвания в 5G мрежа в реална среда във Великобритания става ясно, че те са едва 0,039% от нормата ца безопасност.

Според последния сравнителен анализ на Световната GSM асоциация

България е сред

малкото

останали страни,

в които все още

действа сложен

и бавен

разрешителен

режим

за технологично обновяване на базови станции. В момента дори за смяната на антените се изисква разрешително за строеж като за жилищна сграда или малка ВЕЦ. Процесът отнема около две години.

В повечето държави в Европа облекчаването на изискванията е факт и това се прави, без да се изискват нови строителни разрешения. Последно промени в законодателствата бяха направени в Сърбия, Румъния и Северна Македония. Липсата на подобно облекчение в България би направило българската икономика неконкурентоспособна в сравнение със съседните държави. Същевременно над 80 града в Европа вече имат изградени 5G мрежи и тестват услугите на т.нар. умен град – здравеопазване, енергетика, транспорт, интелигентните сгради, цифрови услуги. Сред тях са Амстердам, Авейру, Барселона, Берлин, Осло, Лондон, Мадрид, Милано, Стокхолм, Виена и други.

Предложените промени в закона не са единствените, които са необходими, за да ползваме 5G от пето поколение в близко бъдеще. Операторите все още очакват достъп до радиочестотния спектър, който им е необходим за изграждането на такива мрежи, както и по-добри, съобразени с практиките в Европа цени за този спектър. Напредък по тези въпроси има, но са необходими съответните решения на правителството.

Създаването на условия за бързо навлизане на 5G в България

ще има голям

икономически

ефект

Само изграждането на новите мрежи и свързаните с тях услуги ще ангажира общи инвестиции от порядъка на 1 млрд. лева, които ще направят операторите.

Отделно от това има многомилиардни проекти от ЕС, свързани с новите технологии. Още през 2017 г. бе договорено да се направят трансгранични пътни коридори между европейските страни с внедряване на 5G за управление на трафика и автономни автомобили.

През България

минават два

коридора, а

финансирането е

за 43 млрд. евро

Подготовката и стартирането на работата по тях започват през следващата година и страната ни има шанс да привлече няколко милиарда евро, ако има адекватни проекти за финансиране.

5G технологията всъщност ще даде нов импулс на развитието на бизнеса, гейминга, стрийминга на видео и още много други. Съдържанието, което се излъчва, освен че ще е с високо качество, ще се гледа в реално време, без накъсване и забавяне. За изтегляне на един филм например ще са нужни само няколко секунди.

Игрите с добавена реалност ще са достъпни без проблем и от мобилно устройство, гледането на спорт или концерт ще е все едно сте на живо, а не на дивана вкъщи.

Разговорите ще се променят драстично – с 5G слагате VR очила, обаждате се на близък, приятел или по работа и събеседникът се появява пред вас в триизмерна холограма, все едно сте един до друг в стаята.

Операции и други медицински интервенции и прегледи ще могат да се правят от всяка точка на света и дори няма да е необходимо доктор и пациент да са в една стая. Същото се отнася и за образование от разстояние. Индустрията ще стане в пъти по-ефективна чрез използването на роботи.

Ще има

възможност за

умни домове

и управлението на всички уреди от разстояние чрез смартфона. Ще се появяват и т.нар. умни градове с интелигентни системи за управление на трафика, паркирането, извозването на отпадъците, управление на ВиК и още много други улеснения.

Да не говорим за това колко човешки живота ще бъдат спасени благодарение на това, че колата ще реагира 250 пъти по-бързо чрез 5G, отколкото може да го направи шофьорът.

България обаче рискува да остане на опашката при пускането на технологията заради липсата на достатъчно честоти и тромавия строителен режим.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Спас Панчев
Спас Панчев
28 март 2020 17:06
Гост

Всички в микровълновата печка без контакт за изключване, свободните хора са само тея в гробищата, другите всички сa болни !