Прокуратурата и МВР проверява структурата на БСП в Шумен след сигнал на соцкативист. Това стана ясно от коментар на вътрешния министър Валнетин Радев.

Поводът за изказването му станаха обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че по нареждане на районната прокуратура, МВР е изискала партийни документи на социалистите в Шумен, сред които протоколи от партийни събрания. Писмото до червените е от 23 януари, а Нинова попита дали прокуратурата се ползва за политически поръчки. Тя дори настоя главния прокурор Сотир Цацаров да направи вътрешна проверка. От думите й стана ясно, че случаят е свързан с казус от лятото на 2017 година, когато държавен служител бил уволнен заради това, че е член на БСП. Нинова обаче не обясни кой е червеният активист, нито дали не е разследван за престъпление или корупция.

На свои ред МВР шефът обясни, че сигнал на член на БСП срещу друг социалист е причината за проверката. В него се посочвало, че въпросният човек е кандидатствал за местното подразделение на комисията за конфликт на интереси в Шумен, но в декларацията си е излъгал, че членува в БСП. Той припомни, че за тези служби се изисква политически неутралитет. „Ако имат вътрешни проблеми, да си ги решават по друг начин, не намесвайки полицията“, възмути се Радев. Все пак Нинова разясни, че въпросният човек е бил член на местното ръководство на БСП в Шумен, но според нея това не означавало, че е член на ръководен орган на партията. Причината-според устава на БСП, такъв бил само Националния съвет. Според старите текстове от закона за комисията за конфликт на интереси, които са действали към момента на уволнението обаче, членовете на комисията нямат право да членуват в политически партии.

Междувременно „Монитор“ научи, че е проверяваният социалист от Шумен е бившият шеф на „Напоителни системи“ в града и член на Общинския съвет на БСП Георги Георгиев, а според неговите съпартийци, той бил „накискан“ от вътрешнопартиен враг. В Шумен социалистите в момента са поделени на поне две враждуващи фракции, а назначението станало достояние на противниците на Георгиев. „Наш, може би вече бивш член, знаем го кой е, но няма да го казваме на този етап, е написал доноса. Веднъж заради лична омраза към своя другар, втори път за да си пише актив пред ГЕРБ“, коментира казуса човек от соцръководството в Шумен.

„Нека всичко онова, с което разполага Корнелия Нинова да бъде представено, на базата на него ще бъде разпоредена проверка незабавно, заяви по-късно пък Цацаров. И добави: „Колегите са проверявали сигнал за документно престъпление, така че едва ли може да се говори, че се проверява партийна дейност или нещо такова.“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar