Главните прокурори на американския щат Мериленд и окръг Колумбия възнамеряват да поискат от съда документите, свързани с бизнеса на американския президент Доналд Тръмп, съобщи АП.

Агенцията се позова на свои пожелали анонимност източници.

Това е процес, в който американският лидер е обвинен в нарушаване на конституцията на страната поради факта, че той твърди, че продължава да прави бизнес с други правителства. Прокурорите твърдят, че стопанинът на Белия дом нарушава разпоредбите на конституцията, които са насочени към борбата с корупцията и забрана на държавните служители да приемат подаръци, плащания и възнаграждения от други страни.

Според прокурорите Доналд Тръмп, като държавен глава, продължава да развива бизнес в международен мащаб и по-специално, да отдава под наем собствеността си на чуждестранни правителства. Става дума за хотел Washington Trump International.

Прокурорите искат да разберат кои чужди правителства прехвърлят средства по сметки, свързани с хотел „Тръмп“ във Вашингтон, и откъде идват тези пари.

Освен това ще се проведе разследване дали Доналд Тръмп след влизането си в Белия дом е получавал заеми било от банки, контролирани от чужди банки, за нуждите си на своята бизнес империя.

Адвокатите на Белия дом твърдят, че разследването е абсурдно, защото ограниченията в закона се отнасят за Доналд Тръмп като личност и обществен деятел, но не и за неговата бизнес империя.

Самият Тръмп отказа да обяви своята данъчна декларация. Критици смятат, че президентът не иска да се разбира как той използва вратичките в закона, за да не плаща данъци.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar