Прокурорската проверка за престъпление по служба и търговия с влияние срещу финансовия министър Владислав Горанов зависи изцяло от решението на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) дали той е в конфликт на интереси. Това стана ясно от обясненията на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, с която „Сега“ най-сетне успя да се свърже. От ноември срещу Горанов тече проверка заради луксозния апартамент на бизнесмена Иван Сариев, в който от години живее със семейството си безплатно.

Арнаудова не можа да обясни какво е общото между прокурорската проверка и производството за конфликт на интереси, още повече че държавното обвинение възложи конкретни действия на антикорупционното звено. Пресцентърът на КПКОНПИ твърди, че отдавна е свършено, каквото е поръчано, и резултатите са изпратени на прокуратурата. Какво е то – се пази в тайна.

Според Арнаудова производството за конфликт на интереси трябва да приключи до 8 март. Тоест прокуратурата ще реши какво да прави едва след това. Очевидно е, че държавното обвинение се надява да обвърже резултата от това производство с изхода от собствената си проверка.

Арнаудова се оправда, че не отговаряла на имейлите и телефонните обаждания на „Сега“, тъй като още през декември главният прокурор Сотир Цацаров бил казал, че от проверката за конфликт на интереси зависи и изхода от проверката на обвинението срещу Горанов и тя нямало какво да допълни по темата след шефа си. Това обаче е нейна интерпретация, а не цитат от съобщението на прокуратурата.

Проверката за конфликт на интереси започна в началото на декември и обяснението от КПКОНПИ е, че ще приключи в законовия двумесечен срок, който имат право да удължат веднъж с 30 дни – тоест максималното протакане, позволено им от закона, е до март. Резултатът трябва да бъде обявен в онлайн регистрите на комисията.

КРЪСТНИКЪТ

Министърът не вижда проблем, че ползва безплатно чуждо жилище – то било на кръстника му в църквата, когото смятал за свой роднина. „Ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам“, призна той, макар че законът го задължава да го направи. Според обясненията му семейството се нанесло в луксозното жилище в комплекса „Есте“ на братя Домусчиеви, защото се стресирало след земетресението в Перник – тогава живеели на 10-ия етаж. „Жилището е купено от него (Сариев) с инвестиционна цел, всички сметки за ползването на жилището заплащах аз“, обясни Горанов в началото на декември. Бизнесменът и съпругата му Снежана имат поне десетина фирми, които подопечните на Горанов данъчни органи би трябвало да контролират. На въпрос на „Сега“ от НАП отговориха, че от 2012 г. насам са правили десетки проверки и ревизии на бизнеса на Сариеви, но не могат да кажат какви са резултатите от тях заради данъчната тайна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar