Прокуратурата повдигна обвинение срещу дългогодишния кмет на града Петър Паунов

Нов скандал с концентрация на власт и пари във фамилия, управляваща българска община, се развихри, този път в Батак.

В началото на тази седмица прокуратурата повдигна обвинение срещу дългогодишния кмет на града Петър Паунов, избиран с мандат от БСП. От партията днес се отрекоха от градоначалника.

БСП разкри Габрово-гейт с брата на Томислав Дончев

Йончева: Суджукгейт е детска приказка, сравнен с Хасково

ГЕРБ се разграничи от кмета си в Хасково, Йончева: Причината са кумове и приятели на Делян Добрев

Според обвинителния акт той е превишил правата си при продажба на държавна земя край язовир „Батак“.

В качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, Паунов е нарушил служебните си задължения, като е съставил и утвърдил акт за частна общинска собственост, с който е променил статута на държавен поземлен имот до водоема. После земята е продадена на трето лице за сумата от 2400 лв.

Така, според прокуратурата, кметът е набавил облага за новия собственик на имота, като в същото време е ощетил държавата. Грозят го до 8 години затвор, ако бъде осъден.

Днес от БСП се отрекоха официално от Паунов, като обявиха, че не носят отговорност за действията му, защото той е напуснал партията след последните местни избори през 2015 г.

Разследване на „24 часа“ обаче показва, че Паунов е направил много повече през последните години. Синът му на 21 години става управител на дружеството „Престиж – Паунов“ ЕООД, регистрирано в съседния град Ихтиман, което после печели поръчки за стотици хиляди от община Батак.

Фирмата е изграждала канализация, тротоари, подпорна стена и дори е чистила сняг.

Когато не участвала директно в общински търгове, тя пак прибирала държавни пари, тъй като дружествата, които печелили поръчките купували от нея бетон и други строителни материали.

Петър Паунов е кмет четвърти мандат от БСП. Три години след началото на първия му мандат в Батак – през 2003 г., синът му Крум Паунов става строителен предприемач. От справка за капиталовите разходи на общината до края на 2006 г. се вижда, че „Престиж Паунов“ ЕООД е изпълнител на общо 6 обществени поръчки за близо 250 хил. лв.

С всеки нов мандат на кмета Паунов бизнесът на „Престиж – Паунов“ ЕООД се разширявал и то не само благодарение на общината, но и на двете близки държавни горски стопанства „Батак“ и „Беглика“.

Става дума за изграждане на база за интензивно стопанисване на дивеч в горско стопанство „Беглика“ през 2012 г. на стойност 204 490 лв. и договор с горско стопанство „Батак“ от 2016 г. за 37 439 лв. за поддръжка, текущ ремонт на съществуващи горски пътища, както и строителство на временни горски пътища, осигуряващи достъп до обектите, включени за ползване на територията на горското стопанство през 2015 г. и 2016 г.

„Няма как аз като кмет на Батак да въздействам на държавните горски стопанства да сключат договори с фирмата на сина ми. Та това са държавни търговски дружества, които нямат нищо общо по каквато и да е линия с администрацията на общината. Там си имат ръководства и управления, определени, назначени и контролирани от областни дирекции и министерство“, коментира кметът договорите на „Престиж – Паунов“ с горските стопанства.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar