Освен за злоупотреби с евросредства, прокуратурата разследва физическо лице, свързано със строителната компания „Джи Пи Груп“, и за пране на пари. Това съобщи за NOVA главният прокурор Сотир Цацаров.

Разследването започна след сигнал на сайта „Биволъ“ и вицепремиера Томислав Дончев. Наложен е запор върху паричен превод на 14 млн. евро от България към чужда банка.

„Едновременно с това на ДАНС са възложени други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми“, каза Цацаров.

Позицията на фирмата: „Джи Пи Груп“ няма запорирани никакви средства. Запор има на свързани с нас компании“. От компанията уверяват, че оказват пълно съдействие на разследващите.

Заради разследването два големи проекта са върнати в начална точка. Първият – тунелът „Железница“ на магистрала „Струма“. Фирмата обяви още в петък, че се оттегля доброволно от него, а премиерът поиска тя да бъде извадена от проектите с държавни и европейски пари.

„Не очаквам забавяне в строителството на Железница в законовите срокове. Смятам процедурата да приключи и да има избран изпълнител, така че да стартираме така важния за нас проект“, коментира регионалният министър Петя Аврамова.

В понеделник стана ясно, че „Джи Пи Груп“ се оттегля и от голяма поръчка в София – тази за реконструкцията на релсите по маршрута на трамвай номер 5.

В официална позиция пред NOVA от „Джи Пи Груп“ обясниха, че са един от най-големите данъкоплатци в последните 15 години. И твърдят, че фирмата им е вкарана в „измислени събития“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar