Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на културата Велислав Минеков и кмета на София Йорданка Фандъкова да организират проверка на обществената поръчка за реставрацията на сградата на минерална баня „Овча купел“. Преписката на ВАП е по повод информация в медиите за недопустима намеса в предназначението и режима на опазването на сградата на банята като културно наследство, както и засягане на нейния статут в нарушение на Закона за културното наследство. В тях се изказват съмнения за нарушения при подготовката на обществената поръчка за трансформирането на банята в научен център за върхови постижения.

ВАП иска да знае дали е допуснато законово нарушение и, ако има данни за престъпление, настоява те да бъдат съобщени на компетентните органи.

Опитите за спиране на поредната обществена поръчка са от месеци, а от години различни организации се противопоставят на идеята в сградата на банята да се появи научен център. Именно заради проблеми с предишната поръчка бе отстранен зам.-кметът по култура и образование на София Тодор Чобанов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar