Окръжната прокуратура във Варна проверява сделката за т. нар. Дупка, стана ясно днес по време на заседание на правната комисия към общинския съвет. Председателят на местния парламент Тодор Балабанов (ГЕРБ) съобщи, че са изискани документи. Прокуратурата се е задействала след медийни публикации на база на информация от опозиционна политическа сила. Вероятно става дума за „Демократична България“, която възропта срещу сделката.

Дупката представлява празен терен в центъра на Варна, зеещ от години. Той бе собственост на пловдивския бизнесмен и член на БСП Георги Гергов (на снимката). През тази есен държавата отпусна 43.2 млн. лв на община Варна, за да откупи тя от Гергов парцела. Идеята е да се облагороди пространството. Сделката вече е факт, община Варна е собственик на актива.

Според радио Варна общината практически купува дружествата „Централен универсален магазин Варна“ и „Порт Палас“. В активите на първото е именно Дупката. На заседанието на правната комисия съветникът от Реформаторския блок Григор Григоров предложи ревизия на покупката – общината да се сдобие само с имота без двете дружества. Идеята не бе приета. Според Григоров двете дружества са без дейност. Комисията реши да предложи ликвидацията им, а после Дупката ще бъде обявена за публична общинска собственост,

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar