Има ли незаконен добив на злато в каналите на София? На този въпрос отговор иска Софийската районна прокуратура. Тя е изпратила писма до районните администрации, с които нарежда кметовете да организират проверка по поречието на градските реките и да установят дали се извършва добив на злато. Тази информация беше потвърдена от три районни кметства за „Капитал“. Те трябва да направят справки, като посочат броя на проверените обекти, установените нарушения и брой на съставените актове за установяване на административни нарушения.

Прокуратурата иска тези данни да ѝ бъдат предоставени „на ръка“ до 12 април, пише в постановлението, което „Капитал“ получи. Ако не извършат въпросната проверка или не спазят срока, кметовете ще трябва да платят глоба в размер на 50 до 2000 лв. Поводът за исканите проверки са медийни публикации, които показват, че по поречието на р. Струма се извършва нерегламентиран добив, както и заради това, че са налице подобни случаи и в други райони на страната.

До всички общини

Репортаж за незаконен добив на злато по поречието на Струма в област Кюстендил направи bTV в началото на март. Според него на мястото, където р. Драговищица се влива в Струма, е пълно с кратери, дупки и кал. Там злато се добива със самоделни инсталации вместо с концесия, но актовете на Регионалната инспекция за опазване на околната среда падат в съда.

Именно това, казва се в постановлението на прокуратурата до администрациите, налага извършването на проверки, които да установят дали има подобни случаи. Върховната административна прокуратура е наредила такива да възложат териториалните прокуратури на общините по Закона за подземните богатства. Миналия месец БНТ съобщи, че ВАП е сезирала и Министерството на енергетиката за същото.

Реките в София са общо седем – Перловската река, Суходолска, Владайска, р. Искър, р. Блато, Боянска и Лесновска река. По всяка от тях ще трябва да започнат въпросните проверки. Състоянието им, дори и без да има нерегламентиран добив на злато, е неприветливо от години – те по-скоро са познати като мръсни и недостъпни места, наричани градски канали. В много от тях нерегламентирано се изхвърлят отпадъци, а в кварталите, в които няма канализация, мръсната вода от къщите се излива директно в тях с помощта на малки тръби.

Идеи как да се промени това имат от гражданската инициатива „Реките на София“, която стартира през лятото на 2020 г. В ход е и обществена поръчка на общината за обновяване на коритото на р. Владайска за 8 млн. лв.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar