Прокуратурата e публикувала снимки на сувенирни монети без никаква стойност, за да докаже, че арестуваният шеф в МВР Ангел Папалезов има общо с търговията на антики. Според експерти монетите от снимките са реплики и притежанието им не е престъпление.
Папалезов е началник на сектор „Културно-исторически ценности“ в Главната дирекция „Национална полиция“ и участваше в проверката на злоупотреби със специални разузнавателни средства по време на управлението на ГЕРБ, когато бе арестуван от прокуратурата. Въпросните монети бяха разпространени от пресцентъра на ГЕРБ като доказателство, че Папалезов е част от престъпната група на Васил Божков за търговия с антики. Сега полицаят е под домашен арест.
Показаните монети обаче се оказаха сувенирни и струват между 5 и 20 лева. Автор на част от тях е Петър Петров от Варна, лицензиран майстор, който продава стоката си в музеи.
Прокуратурата съобщи миналата сряда, че иззетите вещи с белези на движими културни ценности не били описани като веществени доказателства по преписки или досъдебни производства на ГДНП или на други звена на МВР. Първоначалната информация на прокуратурата била, че монетите вероятно са от времето на Древен Рим и Елада.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar