Лидерът на гражданското движение БОЕЦ Георги Георгиев ще може да напусне страната на 11 ноември, за да дари бъбрек на съпругата си Мариела в специализирана болница в Гренобъл.

За това увери пред „Дневник“ заместник-окръжния прокурор на Видин Владислав Влашев, след като самият Георгиев съобщи днес, че му е наложена забрана за напускане на страната и заради нея не може да пътува със съпругата си, която е в терминален стадий на бъбречна недостатъчност от близо три години.

„На 31 октомври наблюдаващият прокурор получава информация, че Георги Георгиев има намерение да напусне страната. Информацията не идва от г-н Георгиев, а по други канали и е без подробности. Това мотивира наблюдаващият прокурор Ваня Ненкова да наложи забрана за напускане на страната в петък – на 1-ви ноември. Днес вече е отменена, когато се разбра истинската причина за напускане на страната, най-нормалното и човешко отношение, както прецени и наблюдаващият прокурор по делото, е да я отмени“, заяви пред „Дневник“ заместник-окръжния прокурор на Видин Владислав Влашев.

Георгиев е обвиняем за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди на двама души от екипа на „Канал 3“, които през юни в продължение на три дни преследваха него и съпругата му в опит да снимат интервю. Именно по това дело са му наложени две последователни забрани да напуска страната.

Отделно от досъдебното производство на държавното обвинение по случая, срещу Георгиев се води наказателно дело от частен характер, без участие на прокурор, заради спречкването със служителите на телевизията. Колко точно забрани за напускане на страната са му наложени обаче не стана известно. Практиката обикновено е да се налага само една забрана, която е напълно достатъчна, без значение колко дела се водят срещу обвиняемия.

„Процесуална възможност пред него беше да поиска да напусне страната, а това той не го е направил. Мен лично това ме учуди, защото имаше постове в социалите мрежи и коментари там, а не е направил най-елементарното – да поиска да бъде пуснат“, твърди прокурор Влашев.

Адвокатът на Георги Георгиев – Николай Хаджигенов обаче твърди точно обратното – подавал е молби още преди повече от месец. Пред „Дневник“ той каза, че е подал молба забраната за напускане на страната да бъде отменена заради планираната трансплантация. Също преди около месец адвокатът се е обърнал с искане до Районния съд във Видин на Георгиев да бъде позволено да пътува със съпругата си до Франция. Близки до Георги Георгиев казват, че са приложени и медицински документи. Произнасяне обаче не е имало.

Хаджигенов каза, че днес е разбрал от клиента си, че е заличен като адвокат по делото и вместо него е назначен служебен защитник. Хаджигенов обясни, че причината била, че пълномощното не било изрично за конкретното наказателно дело.

„Преди месец наблюдаващият прокурор пусна едно постановление, с което каза, че не й харесва това, че аз съм адвокат на Георги. Това пълномощно е буквално преписано от закона за адвокатурата, с него се явявам пред всички възможни съдебни инстанции. Обясниха ми, че не е изрично пълномощно – не е за конкретното наказателно производство и няма номер на делото“, обясни Хаджигенов.

Георги Георгиев разказва пред Свободна Европа, че е информирал разследващия полицай по делото му за предстоящата операция още през юли, но тогава не е била ясна точната дата. Лидерът на БОЕЦ разказва и че към 15.00 часа във вторник е отишъл в Окръжната прокуратура във Видин, за да попита наблюдаващия прокурор Ненкова две неща – „защо иска да убие съпругата ми и защо е заличила от делото адвокат Хаджигенов“? Той е искал да разбере и дали това се случва по личното нареждане на новоизбрания главен прокурор Иван Гешев, срещу когото БОЕЦ организира серия от протести в София. Прокурор Ненкова обаче не е пожелала да разговаря с Георгиев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar