Сложни времена са настанали за организаторите на старта от Формула 1 за Гран при на Италия, обяви вестник La Repubblica. Според изданието местната прокуратура на Монца, където се намира едноименната прочута писта, е разкрила схема за пране на пари. Тя е пряко свързана с всички ангажирани в подготовката и реализацията на състезанието.

Според La Repubblica в хода на разследването, което е започнато още през 2012 година, е било установено, че няколко души, заети с провеждането на Гран при на Италия, са спестили плащането на данъци по създадена схема от преводи на пари с фалшиви фактури. Повечето от тях са свързани със спонсорските договори на пилотите. Естествено и с тяхното рекламно отразяване. Във вниманието на следствените органи в момента се намират 82-ма души, към които могат да бъдат предявени обвинения.

В рамките на разследването по делото прокуратурата вече е разпитала бившият бос на мениджмънта на Формула 1 Бърни Екълстоун и Никола Тод, син на президента на Международната автомобилна федерация и бивш шеф на „Ферари“ Жан Тод. Тод младши в момента се занимава с кариерата на пилота от Монако Шарл Льоклер, който кара за тима на „Заубер“. Властите го подозират, че е завишил стойността на договор с един от личните спонсори на починалия след тежка катастрофа Жюл Бианки, на когото също беше мениджър.

Междувременно новобранецът във Ф1 Шарл Льоклер, който завърши 6-и в Гран при на Баку и има вече 8 точки, призна, че очаква с нетърпение Гран при на Испания този уикенд на пистата „Каталуня“. „Чакам с оптимизъм това състезание, каза той. – С Барселона са свързани много приятни мои спомени и винаги ми е интересно да се върна на трасето, където работихме с колата на зимните тестове. Ключова роля там ще има умението да се работи с гумите, защото трасето много бързо ги износва. То обаче е много технично, има различни видове завои и чакам с нетърпение да се пусна по него.“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar