Основна прокуратура в Охрид образува днес по сигнал производство за проверка на твърдения за възможни пропуски при регистрацията на Гражданско сдружение “ Цар Борис III“ – Охрид. От прокуратурата съобщиха, че е издадено разпореждане до Централния регистър за предоставяне на цялата документация, свързана с регистрацията на това сдружение на българите в Македония, съобщи репортер на БГНЕС.

Сдружението, носещо името на българския цар, е създадено на 9 ноември 2021 г., а заявлението в Централния регистър е подадено на 16 ноември и е одобрено на 17 ноември 2021 г.

„От май тази година, след подадена наказателна жалба от политическа партия, в Основната прокуратура в Битоля е образувано производство относно регистрацията и функционирането на Културен център „Иван (Ванчо) Михайлов“. Въз основа на сигнала компетентният прокурор е издал разпореждания за предоставяне на доказателства, както и искания за данни от Централния регистър и Министерството на правосъдието“, съобщиха от прокуратурата.

БГНЕС припомня, че българският културен център „Ванчо Михайлов“ в Битоля беше открит на 16 април в присъствието на тогавашния министър-председател Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова. Това предизвика множество коментари и критики, включително на високо политическо ниво. Към България бяха отправени обвинения в провокация заради неподходящия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна дори до призиви за суспендиране на Договора за добросъседство и сътрудничество.

Преди дни БГНЕС съобщи, че в град Охрид е регистрирано сдружение „Цар Борис III“, за което лично Симеон Сакскобургготски е дал съгласието си.

Това е второто дружество, което се създава в западната ни съседка през последната година, и в което участват само и единствено граждани на Република Северна Македония и които имат само македонско гражданство, но се чувстват като етнически българи.

Еврейската общност и Фондът за Холокоста на евреите от Македония обявиха, че с регистрацията на това сдружение се прославят нацизмът и фашизмът и се разпространява език на омразата.

След обществените реакции, от Министерството на правосъдието казаха, че не е подавано искане за положително становище в процедурата по регистрация. Същия ден Централният регистър съобщи, че Сдружението е регистрирано по реда на Закона за сдруженията и фондациите.

На 21 април, само седмица след отриването на културен център „Ванчо Михайлов“, премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски заяви, че до дни ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение „Ванчо Михайлов“ и откриването на културния център с това име в Битоля. Преди това ще бъдат разгледани всички аспекти на този въпрос, след което ще се вземе решение за по-нататъшни действия. Според него, събитието по откриването на този център е „нещо повече от провокация, защото е разбудило духовете от миналото, тъй като става въпрос за личност, която е била сътрудник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска държава на [Анте] Павелич“.

Няколко месеца по-късно, в ранните часове на 4-ти юни певецът Ламбе Алабаковски подпали входната врата на българския клуб „Иван Михайлов“. Няколко дни по-късно той беше задържан, след като сам се яви в полицейското управление на града, но много бързо бе пуснат на свобода.

По време на антиеворпейските и антибългарски протести в началото на този месец Алабаковски бе сред основните оратори. Той изгори демонстративно „Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение“, които, според него, били равностойни на фашизъм. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Angelikona
Angelikona
29 март 2023 18:58
Гост

Some of the inspirational resources including this list of positive s words include words such as sunset or smiling.