След като е проучила скандалния видеозапис с Хайнц-Кристиан Щрахе, Върховната прокуратура на Австрия не е намерила основания да започне разследване по отношение на бившия вицеканцлер и неговия помощник Йохан Гуденус, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус. Руската агенция се позовава на австрийски медии.
„Няма конкретни доказателства за наличие на престъпление от този видеозапис“, се казва в изявление на прокуратурата.
Прокуратурата е поискала да проучи пълната версия на видеозаписа, във връзка с евентуални икономически престъпления и корупция. Германските медии обаче са отказали да предоставят нередактирания видеоматериал, допълва агенцията.

В същото време министърът на транспорта на Австрия Норберт Хофер беше избран единодушно за нов председател на Австрийската партия на свободата. Решението за избор на нов председател на партията идва, след оставката на Хайнц-Кристиан Щрахе от поста на вицеканцлер и ръководител на политическата сила.
„Заседание на президиума на Австрийската партия на свободата единодушно назначи министъра на транспорта, бивш трети председател на Националния съвет и кандидат за поста на федерален президент Норберт Хофер за нов председател на партията“, се казва в изявление на политическата сила.
На 18 май вицеканцлерът и дългогодишен председател на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка от всички заемани политически постове, след излъчването на скандален видеозапис с негово участие в германски медии.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar