От Софийската градска прокуратура са поискали Софийският административен съд да разкрие данъчна и осигурителна тайна на служебния вътрешен министър. Информацията е на БНР.

За потвърждение, те цитират деловодната система на съда, където е заведено като дело №11664 за 2021 г. с входящ номер 40 776 с ответник Бойко Рашков.

Припомняме, малко по-рано днес градският прокурор на София Илияна Кирилова отрече да има такова искане.

Искането е внесено ден след втория тур на изборите и като ищец е посочена Софийската градска прокуратура. По информация на общественото радио Рашков все още не е уведомен за дело по надлежния ред.

Новината за подобен интерес съобщиха първо от сайта „Дневник“. Не беше ясно дали срещу него се води проверка или по разследване. Съобщи обаче за искане за сваляне на банковата и осигурителната му тайна.

В отговор на тази публикация ръководителката на градската прокуратура Илияна Кирилова каза, че разследване срещу Рашков няма, че до Националната агенция за приходите не е отправяно искане да му бъде направена данъчна ревизия, че няма искане да бъде разкрита данъчната и осигурителната тайна на служебния вътрешен министър.

Кирилова добави и по принцип, че от 2017 година делата у нас не се образуват срещу конкретен човек, а за престъпление.

В началото на юни тази година, след като служебният вътрешен министър Бойко Рашков изнесе информация, че прокуратурата бездейства по проверки за имущественото състояние на магистрати и политици, срещу него започна атака за имотното му състояние в някои медии. Реакции последваха и от депутати от ГЕРБ, които питаха как Рашков се е сдобил с конкретни имоти.

Тогавашният финансов министър и настоящ лидер на „Продължаваме промяната“ Асен Василев увери, че ако има сигнал за несъответствие между доходи и имотно състояние на вътрешния министър, ще бъде направена проверка. Официална информация дали има такъв сигнал и от кого обаче няма.

Въпреки че Рашков е спряган неофициално за министър на вътрешните работи в редовното правителство, засега от „Продължаваме промяната“ не са потвърдили тези спекулации.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar