Младите шофьори да не могат да карат в тъмната част на денонощието, а прагът за алкохол в кръвта им да е до 0.1 промила, а не както е до 0.5.

Това са част от промените в Закона за движение по пътищата внесени от бившия министър на електронното управление Божидар Божанов и група народни представители от обединението. За законодателната инициатива стана известно от прессъобщение.

В него е цитирана статистика, получена от Божанов от вътрешното министерство, която показва, че

13% от катастрофите са с участие на нови шофьори, както и 25% от катастрофите са между 22ч и 6ч (т.е. по тъмно). „Нуждата от въвеждане на ограничителни мерки нови водачи, включително и дисциплиниращи такива врху тях при извършване на нарушения в периода на придобиване на практически умения е породена от нарастващите пътнотранспортни инциденти, които влияят пряко върху смъртността и заболеваемостта на населението на страната, водят сыщо така и до огромни социални и икономически загуби и са част от черната статистика в нашето ежедневие“, пишат вносителите на законопроекта.

Според тях ако младите шофьори (тези до една година след получаване на шофьорска книга) не карат през тъмната част на денонощието, това ще помогне те да придобият повече практически умения и увереност.

Вносителите смятат, че мярката ще въздейства и за ограничаването на т.нар. гонки по големите столични булеварди. С промените се предлага да се въведе и ограничение на вида автомобил, което може да управлявато младите шофьори – да не бъде над 90 kW / 120 конски сили.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar