Файсал Кан, 15-годишен пакистанец, се превърна в „свят войн“, посрещнат с масови приветствия по улиците на Пешавар, тъй като застреля човек, обвинен в богохулство. Става дума за убития американски гражданин Тахир Ахмед Насеем, предаде Ройтерс.

Кан застрелва американеца, докато тече процесът срещу него по обвинение в богохулство – най-голямото престъпление в Ислямската република.

За извършеното убийство Кан също го очаква смъртна присъда, но десетки адвокати се надпреварват – кой от кой по-добър – да защитават тийнейджъра. В същото време адвокатът на убития Тахир Насеем е изчезнал и никой не знае къде е.

Укриването му е обяснимо – убийството на клиента му, извършено от тийнейджъра, се отличава с особена дързост. Кан преминава през три контролно-пропускателни пункта, за да стигне до съдебната зала на 29 юли, в сградата на съда в северозападния пакистански град Пешавар, и там да извади пистолета и произвеждайки множество изстрели, да убие 57-годишния Насеем.

Убийството веднага е отразено на първите страници на вестниците и поставя в нова светлина законите, санкциониращи богохулството в Пакистан.

Междувременно става ясно, че редица адвокати в Пакистан са готови да защитават безплатно Кан, тъй като смятат, че убийството на еретик е оправдано. Освен това хиляди се събират пред сградата на съда, за да протестират с искане 15-годишния Кан да бъде освободен. И семейството му е посетено от юристи, духовници и местни политици, които поздравяват родителите какъв герой са отгледали. Кан получава и приветствени съобщения и от пакистански талибани.

Същевременно от американския държавен департамент правят необичайно изявление, в което казват, че Насеем „е бил примамван от дома си в Илинойс в Пакистан, където му е била разиграна постановка с цел с да бъде осъден.

Американските власти призоваха Пакистан да реформира законите си за богохулството и да освободи Насеем.

Но вместо това той бе застигнат от куршум. В Пакистан присъдата за богохулство е смърт – независимо кой го е извършил – висш чиновник, мафиот или обикновен човек“ – обяснява пред „Ройтерс“ Омар Уарайх, ръководител на Amnesty International за Южна Азия.

Ето защо този закон често се прилага срещу нехаресвани религиозни лидери, които дори не осъзнават в какво ги обвиняват и са толкова объркани, че престават да бъдат внимателни и в крайна сметка реално извършват богохулство… Случаят с Насеем е по-различен. За познаващите го той е психически лабилен – човек, който сам се обявява за месия в Интернет, а в LinkedIn – за пророк.

Живеейки далеч от Пакистан, той се намира в безопасност. Но това се променя един ден, когато решава, че иска да преподава на бъдещи ислямски духовници.

През 2018 г. един от тези негови студенти го убеждава да дойде в Пакистан, за да се срещнат в търговския център в Пешавар.

Насеем пристига с надеждата, че неговите разбирания ще бъдат прегърнати от младежите. Но нищо подобно не се случва – студентът, отправил поканата, предупреждава полицията – и органи на реда стоят и чакат Насеем в района на търговския център.

Насеем е задържан по обвинение, че отрича Корана и пророка Мохамед. Две години по-късно, очаквайки, че ще бъде пуснат под гаранция, той е застигнат от куршума на Файсал Кан и умира.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar