Звената за „Контрол на общоопасни средства“ към районните управления започват проверка на пенсионираните полицаи и военни, които в момента работят като частни охранители. Причината е, че много от бившите служители в силовите ведомства в момента се препитават като гардове, а оръжията им не са законни, тъй като разрешителните им са изтекли. Въпреки това към датата на назначаването им на длъжност те са представили легални документи, но известно време след това те са изтекли, а охранителите не са ги подновили.

Валидността на всяко разрешително е 5 години

Срещу него и срещу лична карта може да се купи оръжие. Търговецът издава документ за покупката в два екземпляра. В него са отбелязани серийният номер и калибърът на оръжието. По неофициални данни около 30 хил. пенсионирани служители разполагат с оръжия, които са извън закона. Те се оправдават с това, че от КОС им отказват подновяване на разрешителните заради възрастта. Най-големият бум на откази е в началото на 2015 година, когато в Лясковец беше убит командосът Емил Шарков при акция срещу Петко Петков, който имал нелегално оръжие и заплашвал да го използва срещу деца. Официално не се знае дали това е просто съвпадение, или полицията е затегнала контрола при издаването на разрешителните за използване на оръжия. Освен това прокуратурата назначи оттогава минимум две проверки, които да установят колко хора разполагат с бойни пистолети и пушки. Последната, данните от която станаха обществено достояние през септември миналата година, показа, че точната цифра на законно притежаваните пистолети, картечни пистолети, пушки, автомати и дори картечници у нас е 340 583 броя. За 40% от тях (122 455 броя) е обявено, че се използват за самоохрана, а над 180 хиляди оръжия са предназначени за лов. В този период след намесата на Върховната административна прокуратура

постановените откази за издаване на разрешения за придобиване на огнестрелно оръжие и боеприпаси са 144

Издадените откази за подновяване на разрешенията за дейности с огнестрелно оръжие и боеприпаси пък са 176, а решенията за отнемане на издадени документи – 87. Иззетите огнестрелни оръжия и боеприпаси с отнети разрешения за съхранение, носене и употреба са 6191.

Около 156 хил. души работят в охранителния бранш, показва статистиката на Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана (НАФТСО), която представлява една трета от фирмите, които са 2000, с лиценз за частна охранителна дейност. За година броят им се е увеличил с 10 000 по документи.

През последните две години има ръст на дружествата, които изпълняват частна охранителна дейност. Тенденцията според експертите е да излизат на светло, като регистрират наетите на трудови договори. В бранша има много голямо движение на назначените и освободените от работа. „За да работите като охранител и да имате всички права и задължения според закона, трябва да сте назначен на трудов договор“, казва главният секретар на НАФТСО Радослав Христов. По думите му, ако някъде това не се е случвало, е било, защото малките дружества

назначават служителите си на длъжности като портиер или пазач

но тези хора нямат правомощията на охранители.

Болшинството от охранителите са над средна възраст, приета за страната, т.е. над 50-годишна възраст. Младите хора предимно се назначават в обекти като банки, електрически дружества, но няма публични данни какъв е процентът им, нито компаниите предоставят такава информация.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar