Проверка в МВР за теч на информация. Поводът е разкриването от онлайн медия на самоличността на момчето от Пловдив, вербувано от терористи от ИДИЛ. Държавата създава и център срещу терористи.

Към тероризма и дори към опасността за общуване с него, държавата подхожда с оскъдна информация съвсем умишлено. Ясно е къде ще е новият антитерористичен център, за него вече са заделени и пари, но плановете не се съобщават публично.

Премиерът и вътрешният министър поискаха малко да се говори по темата, за да работят службите по-спокойно. А за момчето, засечено да общува с ИДИЛ, полицията започва вътрешно разследване – откъде е изтекла информацията за самоличността и семейството му.

Службите заедно срещу терора, замислено от държавата. Донякъде работело и сега. Като структура било почти готово.

„Случаят в Пловдив ни даде основание, за да можем да заключим информацията в максимално кратък брой хора – поименно, както се казва“, каза премиерът Бойко Борисов.

Затова за новия антитерористичен център – полицейско мълчание. Според премиера службите правилно пуснали видео от взривните материали, намерени при момчето в Пловдив. За грешки не можело да се говори.

„Ние няма как да не оповестим случая, защото той влиза в съда. Бомбите са страховити. Те са чудовищни и мръсни бомби, които взривяват и убиват много хора. Те са няколко пъти по-силни от тези в Сарафово“, каза още Борисов.

С езика на нов закон, още неприет, борбата с тероризма ще мине към жандармерията, обясни вътрешният министър. Така било в Европа.

„Те ще имат много по-големи оперативни възможности и ще може по-добре да реагират на изоставени багажи, дори да не са свързани с тероризъм, а с тежки криминални случаи“, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

За момчето, свързано с ИДИЛ, Младенов търси и отвътре теч на данни – за личността и семейството му.

„Информацията за името излезе на много по-късен етап. Това ако беше информация от службите, щеше да излезе веднага“, заяви Маринов.

Веднага трябвало да се постигне само едно – баланс между информацията в обществен интерес и тишината, нужна на службите.

За следенето на електронната кореспонденция, границата бил законът.

„Голяма част от тези сайтове не се поддържат на територията на страната и е много особено за контрол“, добави министърът на вътрешните работи.

С вербуваното от ИДИЛ момче продължават да работят учители и психолози. А основният принцип на държавата срещу тероризма остава мълчанието.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar