Руските институции омекват в позицията си за младия актьор Павел Устинов, осъден на 3 и половина години затвор за използване на сила срещу полицай на протестите заради отхвърлените опозиционни кандидатури на местните избори.

Московски магистрати осъдиха Устинов в понеделник по обвинение в насилие срещу спецполицай от „Росгвардия“ (бившите Вътрешни войски – структурата, изпратена срещу протестиращи миналия и по-миналия месец), който е с изкълчено рамо. Актьорът, който обжалва, не се признава за виновен и обяснява, че се намирал на мястото на протеста случайно.

Защита

В социалните мрежи подкрепата за него набра сили. Онлайн петиция в подкрепа на актьора събра над 100 хиляди подписа, а близо 200 души, сред тях представители на киноиндустрията и от сферата на музиката, излязоха на т.нар. единични протести (пикети).

Те протестираха срещу неговата присъда и тази на други задържани заради масовите демонстрации – едни от най-големите от началото на десетилетието насам (единичните протести са заобикаляне на забрана за провеждане на неразрешени събирания на хора). Протестите продължават и днес.

По-рано шестима души бяха осъдени на между две и четири години затвор за насилие срещу органите на реда по време на демонстрации с призив за свободни избори в руската столица. Мнозина активисти нарекоха обвиненията скалъпени.

За последните няколко дни свещеници и учители изпратиха две отделни подписки в защита на Устинов и други осъдени и обвиняеми. Руската православна църква заяви, че нейните служители с писмото си, изразяващо активизъм, са направили крачка към политическа дейност.

Отбой

Реакцията на властите не закъсня. Руската Генерална прокуратура отправи до Московския градски съд искане задържаният Устинов да бъде освободен, докато обжалва присъдата и делото му се разглежда от апелативен съд. Според „Ройтерс“ Устинов може да излезе на свобода още тази седмица. Съдът обяви, че ще разгледа мярката и това може да се случи още в понеделник.

Дори „Росгвардия“, чийто служител е пострадал, се застъпи за Устинов. Ръководителят ѝ Виктор Золотов заяви, че 3.5 години е твърде много за Устинов. „Бих дал максимум година условно“, каза той.

Общественото недоволство сложи край на съдебните действия и срещу руския журналист Иван Голунов, който бе задържан за производство на наркотици при съмнителни обстоятелства. В опит за потушаване на напрежението руският президент Владимир Путин се намеси, стигна се до уволнения и обвиненията бяха свалени, а Голунов бе пуснат на свобода.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar