Етичната комисия на ФИФА прекрати разследването срещу президента на централата Джани Инфантино поради липса на доказателства, обявиха от централата. На 30 юли прокуратурата в Швейцария обяви началото на производството срещу Инфантино, както и срещу Михаел Лаубер, който подаде оставка от поста федерален прокурор на Швейцария на 24 юли, предаде БНР.

Както стана известно по-рано, Лаубер е имал няколко неофициални срещи с президента на ФИФА, докато прокуратурата разследва няколко случая, свързани с футболната федерация. Контролната комисия на прокуратурата и впоследствие Федералният административен съд стигна до заключението, че Лаубер „не казва истината“ на комисията за третата си среща с Инфантино и по този начин „грубо е нарушил служебните си задължения“.

„На 21 юни бе подадена жалба до Комитета по етика срещу президента на ФИФА и започна разследване. Всички материали бяха надлежно разгледани като част от разследването. След проучване на документацията и свидетелските показания беше решено да се закрият делата поради липса на доказателства по отношение на всички твърдения за нарушения на етичния кодекс на ФИФА“, се казва в съобщението.

Джани Инфантино все още е обект на криминално разследване в Швейцария заради подозрението, че е подтикнал главния прокурор Лаубер да злоупотреби със служебно положение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar