Президентът Румен Радев няма да бърза с обнародването на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), с които се въвежда т.нар. механизъм за разследване на главния прокурор и които предвиждат по-малко мнозинство за отстраняване на главния прокурор.

Измененията, окончателно гласувани от парламента в петък, 26 май, не бяха публикувани в броя на Държавен вестник на 30 май. Следващата възможност за това е в броя в петък или евентуално в извънреден такъв преди това.

По информация на „Дневник“ обаче настройката е промените да се огледат добре и да се спази 15-дневният срок, който държавният глава има за обнародването им. Според основния закон президентът трябва не по-късно от 15 дни след окончателното приемане на законопроекта да го подпише и обнародва или да го върне за ново обсъждане.Източници на „Дневник“ коментираха, че няма нужда да се вкарва напрежение с бързото обнародване на промените единствено с цел да влязат в сила заради конкретно очаквано събитие.

За четвъртък е насрочено заседанието на пленума на съдебния съвет, на което ще бъде разгледано по същество първото искане на шестима членове на прокурорската колегия за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев с мотив, че е накърнил престижа на съдебната власт със своите действия покрай разследването за взрива около автомобила му от 1 май.

Парламентът „отмени“ избора на членове на съдебния съвет от магистратската квота

Промените се очакваха, защото с тях беше намалено изискуемото мнозинство за отстраняване на главния прокурор от 17 на 13 гласа. Мнозинството, което доскоро подкрепяше Гешев и което вече е по-скоро срещу него, наброява 14 души, показа гласуването по допустимостта на искането за предсрочното прекратяване на мандата му миналия четвъртък.

Този четвъртък съдебният съвет трябва да се произнесе и дали е допустимо второто искане на четирима членове на прокурорската колегия, които настояват за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Промените могат да бъдат блокирани и заради заявеното намерение на главния прокурор да ги атакува в Конституционния съд. Ако това стане, съдебният съвет може да се позове на член от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), който предвижда спиране на всички висящи производства до окончателното произнасяне по казуса.

Цитат на деня: Схемата „Осемте джуджета“ е тържище за бъдеще

Гешев вече потърси защита от уволнение още веднъж през Конституционния съд, като поиска той да тълкува дали съдебният съвет, чийто мандат изтече преди повече от половин година, има право да предприема действия срещу него. Конституционният съд все още не е допускал това искане.

През септември 2022 година той се произнесе по сходен въпрос, но за мандата на съдебния инспекторат, като постанови, че орган, чийто мандат е просрочен, изпълнява функциите си до избирането на нов състав.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar