Президентът Румен Радев има свои идеи за промени в Конституцията, но няма да ги предложи на това Народно събрание. Защото то е с изчерпано доверие. Това коментира пред „Дарик радио“ секретарят по правните въпроси на държавния глава и конституционен съдия проф. Емилия Друмева. Тя уточни, че предложенията, които екипът на президента подтготвя, не изискват свикване на Велико Народно събрание.

Внасянето на такъв сериозен проект в парламент, който е с много ниско доверие и който изживява последните си месеци, едва ли е в синхрон с всичко, което влагаме в конституционализма. Легитимиране на този парламент чрез такъв значим проект не би било подходящо действие и няма да бъде извършено, категорична бе проф. Друмева.

Велико Народно събрание е замислено и заложено в Конституцията като гаранция за стабилност и устойчивост, а не като изход от кризи, добави тя като коментарът на заявката на Борисов, че ГЕРБ са готови с проект на нова Конституция.

Основанията и предпоставките за нова Конституция ги няма, а кои са те – нов модел на разделението на властите. Такъв модел въобще не се предлага, смята проф. Друмева. Според нея Конституционният съд може да еволюира в своето произнасяне и по въпроса дали за намаляване на броя на депутатите е нужно свикване на ВНС.

Според нея „тази фиксация върху ВНС“ има за цел да „прескочи“ съставянето на служебно правителство при оставка на Борисов. В публичното пространство се лансира твърдението, че оставка на премиера и Велико народно събрание изключват съставянето на служебен кабинет от президента. Това няма опора в Конституцията, заяви Друмева. По думите ѝ при оставка на премиера и невъзможност на Народното събрание да излъчи правителство, президентът може да състави служебен кабинет и без парламентът да се разпуска, като се позова на чл. 99 от Конституцията. Преди няколко години преживяхме точно тази хипотеза, каза още тя.

Комбинацията между оставка на министър-председателя и свикване на ВНС не е пречка за съставяне на служебно правителство, заяви тя и посочи, че правителството в оставка няма как да продължи да управлява, ако парламентът е неспособен да излъчи кабинет.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar