Президентът на Косово и бивш командир на албански отряди, сражавали се срещу югославската армия през 1998-1999 г., е обвинен във военни престъпления, включително почти 100 убийства. Обвинението срещу Хашим Тачи е на специалния прокурор в Хага, разследващ престъпления срещу етнически сърби в Косово по време на т.нар. Война за независимост.

Това става само 3 дни преди планираните в Белия дом във Вашингтон разговори на Тачи със сръбския му колега Александър Вучич, който днес бе в Москва за Парада на Победата.

Скоро след съобщението специалният американски пратеник Ричард Гренел съобщи в „Туитър“, че косовският президент го е уведомил, че няма да пътува до Вашингтон и че срещата ще е между Вучич и премиера Абдула Хоти. По програма Хоти би трябвало утре да е в Брюксел.

Десетте обвинения на специалния прокурор на практика унищожиха възможността за среща Тачи-Вучич и предизвикват напрежения сред политиците в Косово, много от които са бивши партизани от Армията за освобождение на Косово. Сред обвинените днес е и Кадри Весели, лидер на Демократичната партия на Косово.

В текста се казва, че Тачи и други са извършили „убийства, принудително изчезване на хора, преследвания и изтезания“, както и че „описаните престъпления включват стотизи жертви от албански, сръбски, ромски и друг етнически произход, а също така и политически опоненти“.

На 27 юни ве Белия дом не се предвижда среща с президента Доналд Тръмп. Ричард Гренел, който неотдавна напусна поста посланик в Берлин, посредничи за тези разговори. Сегашната администрация на САЩ е отворена към идеи косоварите и сърбите да си разменят територии като част от споразумение между Прищина и Белград. Но според Европейския съюз това би разпалило отново конфликта.

Любопитнен факт, цитиран от „Вашингтон пост“, е, че според прокуратурата в Хага обвинението срещу Тачи е било повдигнато на 24 април, но му се дава публичност сега – по-рано от обичайното – защото имало непрекъснати опити „да се възпрепятства и подкопава работата“ на специалния съд.

Тепърва съдия трябва да допусне обвинението напред в съдебната фаза. Прокурорите казват, че обвиненията не са изцяло аргументирани, но че са резултат от продължително разследване и те са убедени, че без съмнение могат да и докажат в съда.

Съдът действа съгласно косовското законодателство, но служителите и издръжката му са от Европейския съюз. Премиерът Рамуш Харадинай подаде оставка, веднага щом бе призован на разпит от същия съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar