Рубриката на „Дневник“ „Предозиране“ започна преди години със събиране на абсурдите на посланията в хода на предизборната кампания през 2014 г., но българската публична среда продължава да подава нови сюжети.

На 21 март сливенски медии съобщават, че Кондьо Савов е сред участниците в местния инициативния комитет на БСП за референдум срещу „джендър идеологията“ в училищата. Ден по-късно тази информация се разпространява в медии. Пред „Дневник“ областният координатор на левицата в Сливен Ралица Пашова я потвърди. Кондьо Савов е известен като фолкпевеца Кондьо и през 2006 г. беше осъден за трафик на хора. Около два часа след публикацията на „Дневник“ пресслужбата на БСП изпрати позиция, в която партията обвинява „Дневник“, „Клуб Z“ и „Офнюз“ – в разпространение на фалшиви новини.

Така накратко гласи сюжет от последното денонощие около обявяването на участието на Савов в инициативния комитет за референдума на левицата. Малко след като БСП – Сливен потвърди, че той е част от организацията, областният координатор се свърза с репортер на „Дневник“, за да обяви, че той го напуска, но продължава да подкрепя инициативата и каузата на левицата.

Проверката на информацията

На 21 март „Седмица“ и „Сливенинфо“ имат идентични съобщения, че преподавателят по български език и литература Соня Келеведжиева е оглавила „местния инициативен комитет срещу изучаването на „трети пол“ в училище“. БСП – Сливен е споделила публикацията на „Сливенинфо“ на страницата си във „Фейсбук“.

За допълнителна проверка „Дневник“ потърси представител на пресслужбата на БСП по телефона, но той не отговори на обаждането. Редакцията обаче се свърза с областния координатор на левицата в Сливен Ралица Пашова, чийто номер е оставен в страницата на БСП – Сливен във „Фейсбук“, както и под двете публикации в местните медии.

Пред „Дневник“ тя потвърди публикувания списък с участници в местния инициативен комитет (общо 19 души и един председател). Сред тях има шестима учители, двама лекари, юрист, педагог. Според Савова те също са известни с обществената си дейност на местно ниво. По думите на Ралица Пашова текстът в „Сливенинфо“ е подаден от БСП – Сливен, защото има договор с медията. По думите на областния координатор присъдата на фолкпевеца Кондьо отпреди около 17 години не пречи той да споделя убеждения, които са срещу изучаването на „третия пол“ в училище.

Публикацията и какво последва

След разговора с Пашова „Дневник“ публикува в 18.57 ч. текст със заглавие „Певецът Кондьо Савов участва в инициативен комитет на БСП за референдум за „джендъридеологията“. Малко след това с редакцията отново се свърза областният координатор на БСП – Сливен, за да съобщи, че Кондьо Савов се оттегля от инициативния комитет, но продължава да подкрепя каузата. Местната организация на левицата изпрати до „Дневник“ и позиция на фолкпевеца:

„Заставам зад обществена кауза в името на българските деца. Явно това не се харесва на определени кръгове. Вярвам в Божиите закони и християнските ценности. За да не навредя на това Богоугодно дело, се оттеглям от местния инициативен комитет, но оставам отдаден на каузата“, посочва Кондьо Савов. В следствие на това в 19.41 ч. „Дневник“ актуализира съдържанието и заглавието на текста така: „Певецът Кондьо Савов стана член само за ден на инициативния комитет на БСП за „джендър идеологията“.Позицията на БСП

В 20.01 ч. „Дневник“ получи позиция на БСП, в която публикацията се определя като фалшива новина.

„Инициативният комитет за референдум против изучаване на джендър идеологията в училищата няма местни инициативни комитети“, твърди ръководството на левицата. Изпраща се и списък с 27 членове на инициативния комитет, сред които обявените от БСП – Сливен имена не са част. Сред тях са треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева, бившият футболист Емил Костадинов, актьорът и режисьор Владислав Карамфилов – Влади Въргала, олимпийският шампион по стрелба с пистолет Таню Киряков.

Списъкът с 27 членове на инициативния комитет беше даден на журналистите и преди около две седмици, когато БСП обяви въпроса си за искания от нея референдум: „Подкрепяте ли обучение и възпитание на непълнолетни лица, свързани с промяна на пола и друг пол освен мъжки и женски, в образователната система на България?“. Организирането на референдум срещу „джендър идеологията“ в училищата е основен акцент в предизборната кампания на БСП.

„Не пипайте децата“: БСП събира подписи за референдум срещу „джендър идеологията“

Попитана дали има разделение между местен и централен инициативен комитет за референдума на БСП, областният координатор в Сливен Ралица Пашова посочи, че структурата на левицата се е заела да търси допълнителни членове, които с популярността си да подпомогнат събирането на подписи.

За да се проведе референдум, се изисква събирането на поне 200 хил. подписа. Тогава предложението отива за гласуване в парламента и той трябва да се поизнесе до три месеца дали да се организира допитване, или не. Ако обаче бъдат събрани 400 хил. подписа, санкция от депутатите не е нужна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar