Критичният за главния прокурор Иван Гешев месец май, започнал с взрива до автомобила, с който пътува на 1 май, приключи вчера, но казусите, които последваха все още не са. Точно месец по-късно, пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще заседава по искането на шестима членове на прокурорската колегия за предсрочното му отстраняване. Причината – данните, изнесени от директор на Националната следствена служба (НслС) Борислав Сарафов, че главният прокурор се е месил с лични разпореждания по разследването на взрива като е изпратил на мястото на инцидента израелски експерт.

През май бяха инициирани две процедури за отстраняване на главния прокурор – първата е отворена и именно тя ще бъде разглеждана в четвъртк (1 юни), а втората все още не е открита и предстои съветът да обсъди дали е допустима. През май Софийската градска прокуратура започна и проверка по сигнал на Борислав Сарафов, по която Гешев бе призован и разпитан.

Взривът и последвали събития предизвикаха сътресения не само в съдебната власт, но и на политическия терен. Парламента скоростно прие окончателно на две четения в рамките само на две седмици поправки, с които се въвежда механизъм за ефективно разследване на главния прокурор и неговите заместници – законодателство, за което Европейският съд по правата на човека в Страсбург сочи като ключово и липсващо в България още от 2009 г. с решението по делото „Колеви срещу България“, а редица Европейски институции го припомнят всяка година в редовните си доклади. Сега за промените гласуваха и ГЕРБ, и ДПС. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов директно заяви, че искането на имунитета му, е цената, която плащал за съдебната реформа.

Месецът започна с врзива до Гешев и завърши с обвинения и издирване на бившия шеф на следствието Петьо Петров – Пепи Еврото, попадал досега в групата на „недосегаемите“. В последните дни на месеца прокурорската активност достигна такава интензивност, макар и само по няколко казуса, че е трудно да се прецени дали това е кулминацията или само началото. Както и доколко процесите ще са оздравителни или тече поредното „прегрупиране“ по определението на Сарафов в телефонен разговор с Гешев, изтекъл вероятно от главния прокурор към жълто издание.Независимо от всички спешни действия за смяна на главния прокурор, които различните институции започнаха, Гешев вероятно ще бъде „радост“ (както казваха някои от поддръжниците при избора му през 2019 г. демонстранти) и може да остане на поста си поне още половин година. Освен ако не се окаже, че е размислил за оставката си по-рано.

Причините за това са няколко . Само до преди година Висшият съдебен съвет (ВСС) нямаше правила, по които да започне въпросната процедура, но те бяха приети покрай предходните две искания за отстраняването му през 2021 и 2022 г. от двама министри на правосъдието – проф. Янаки Стоилов и Надежда Йорданова.

Всяка година по същото време: Съдебният съвет ще решава дали да отстрани Иван Гешев

Самата процедура е огледална на тази по избора му и може да продължи повече от 6 месеца като е предвидена възможност за изслушване както на Гешев, така и на други свързани представители на институциите. Главният прокурор има и право да обжалва решенията на кадровия орган пред съд и всички индикации показват, че ще го направи, ако се събере достатъчно мнозинство за предсрочното му отстраняване. Освен това, ВСС не може да освободи от поста Гешев, без указ на президента Румен Радев, който от своя страна има право да върне процедурата отново в съвета за ново разглеждане, ако сметне за основателно и се мотивира.

Междувременно президентът Радев все още не е обнародвал в „Държавен вестник“ решението на Народното събрание, с което бе въведен механизма за разследване на главния прокурор. Това можеше да се случи още на 30 май, но по информация на „Дневник“ настройката на държавният глава е промените да се огледат добре и да се спази 15-дневният срок, който има по Конституция. Има възможност и да върне приетите промени за ново разглеждане в Народното събрание, което ще завърти наново процедурното колело там.

Паралелно с това Гешев е доста активен и обяви директно, че няма да подаде оставка като я скъса демонстративно и за тежест добави, че „не бяга, а се бие“. Дори и в отпуск, който твърди, че е пуснал заради искането за предсрочното му отстраняване той е извънредно активен. През последните дни от отпуската си Гешев проведе серия от срещи в качеството си на главен прокурор, за които има публична информация, придружена от снимки на официалния сайт на прокуратурата.

В допълнение към обиколките в страната и пресконференциите, на които показваше есемеси и пускаше записи на разговори с членове на съдебния съвет, главният прокурор потърси защита и от Конституционния съд, към когото отправи и искане за тълкуване на три въпроса като основният от тях е дали може ВСС с изтекъл мандат да го отстрани. Този състав на съвета работи извън мандата си от октомври м.г., тъй като парламентът не избра и изобщо не започна процедура за избор на членове на парламентарната квота – съдии и прокурори.

Иван Гешев поиска и тълкуване на въпроса дали ВСС изобщо може да упражнява функциите си, както и дали е допустимо да се формира нов съвет само с избраните миналата година членове от съдебната квота и „тримата големи“ – председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Конституционният съд от своя страна няма задължителен срок, в който трябва да се произнесе и това зависи изцяло от преценката на магистратите, но практиката показва, че средният срок е до половин година.

Днес на заседанието на пленума на съдебния съвет се очаква да бъде разгледано по същество първото искане на шестима членове на прокурорската колегия за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев с мотив, че е накърнил престижа на съдебната власт със своите действия покрай разследването за взрива около автомобила му от 1 май, но дали ще се стигне до гласуване и произнасяне все още не е известно, тъй като съветът може (подобно на предходните две искания от 2021 и 2022 г.) да реши да обедини процедурите в една.

Президентът Радев няма да бърза с механизма за разследване на главния прокурор

Искането на Гешев за тълкуването на Конституцията по поставените от него въпроси също може да окаже влияние, тъй като ВСС може да замрази процедурата за неизвестен период от време до изчакване на решението на Конституционния съд като се позове на член от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), който предвижда спиране на всички висящи производства до окончателното произнасяне по казуса.

„Дневник“ събра хронологията на събитията от 1 май :

  • 1 май: Взрив избухва до автомобила, с който Гешев пътува по обичаен маршрут. Част от първите версии – че е пътувал с децата си и за целта на взрива са опровергани по-късно. Други – като присъствието на неназован израелски експерт, още са неизяснени.
  • 2 май: Прокурори в цялата страна демонстрират подкрепа за Гешев. Той благодари в „Туитър“. Заместникът му Борислав Сарафов твърди, че е взривът е бил „с цел да убива“. Вътрешният министър обявява, че има заподозрени.
  • 3 май: Зам.-шефът на следствието Ясен Тодоров кани телевизии, за да потвърди мащаба на взрива и поддържа ролята на израелския експерт.
  • 5 май: Публично започва разпадът на приятелството между Гешев и Сарафов, който се обявява за подведен от главния прокурор по въпроса за децата в колата. Твърдението, че семейството е било с Гешев е опровергано от вътрешния министър.
  • 7 май: Гешев проговаря за първи път от САЩ пред БНТ и потвърждава че е пътувал без близките си. Казва, че Сарафов е сгрешил и е нормално да се извини. Обявява, че вярва за взрива на израелския експерт, но не и на вътрешния министър.
  • 8 май: Сарафов атакува Гешев, като се разграничава от него и не иска „чужди грехове“. Обявява, че израелският експерт е заведен от Ясен Тодоров по лични указания на главния прокурор и че е време прокуратурата да напусне политическия терен.
  • 9 май: Борислав Сарафов обявява, че ще иска оставката на Ясен Тодоров, близък по позиции до Гешев и в дните след взрива, от Висшия съдебен съвет (ВСС).
  • 12 май: Шестима членове на прокурорската колегия изненадващо внасят предложение за предсрочно отстраняване на главния прокурор. Мотивът е, че Гешев лично е разпоредил участието в огледа на израелския експерт. Софийска градска прокуратура обаче отрича, че на мястото на взрива е допускан чужд представител.
  • 15 май: Гешев обявява война на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Главният прокурор къса ритуално оставката си и иска тази на заместника си Сарафов. Съобщава, че е провел над 150 разговори с магистрати и политици. Няколко часа по-късно Сарафов иска оставката на Гешев и обявява, че се страхува за живота си. Ясен Тодоров пък заявява , че израелският експерт е поискал да отиде на мястото на взрива.
  • 17 май: Прокурорската колегия на ВСС праща сигнала на Сарафов срещу Гешев в етичната и дисциплинарната комисии на органа. Сарафов вече е с охрана, а Софийската градска прокуратура обявява, че ще разследва всички – и политици, и магистрати.
  • 18 май: Иван Гешев заплашва с разкрития за политическо влияние в съдебната система в изказване пред пленума на ВСС. Обявява, че излиза в отпуск. Обсъждането на сигнала на срещу него е отложено за извънредно заседание. В правната парламентарна комисия е приет на първо четене проектът за създаването на механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.
  • 19 май: Механизмът минава по бързата процедура и в пленарната зала на първо четене. А инспекторатът към ВСС започва проверка на твърденията на Сарафов за Гешев.
  • 22 май: В дълъг монолог пред медиите Гешев показа неясен есемес с Борисов, пуска запис на разговор с член на ВСС и намеква за още разкрития. Предупреждава, че ще атакува в Конституционния съд приетия механизъм за контрол. Изявата му изпреварва с час изявлението на ГЕРБ, че връща първия мандат, за да подготви правителство с „Продължаваме промяната – Демократична България“ с ротационни премиери.
  • 23 май: Още едно искане за освобождаване на Гешев постъпва във ВСС. То пак е от членове на прокурорската колегия, но с различни мотиви – че с действията си е накърнил престижа на съдебната власт и нарушава Кодекса за етично поведение на магистратите.
  • 25 май: Макар и в отпуск, Гешев ходи по работни задачи. Той присъства на заседанието на ВСС, на което беше открита процедура за отстраняването му по първото искане на шестимата прокурори. Съветът отказа да изслуша Борислав Сарафов и другите заместници на Гешев. Правната парламентарна комисия приема на второ четене механизма за разследване, но с прокарани от ГЕРБ и ДПС текстове, които застрашават съдийската независимост.
  • 26 май: След бурната реакция, в пленарната зала текстовете за съдиите отпадат. Парламентът приема, че до три месеца трябва да започне процедура за избор на нови членове на съвета.
  • 29 май: Гешев отправя питане до Конституционния съд дали може ВСС с изтекъл мандат да го отстрани. Президентът връчва втория мандат за кабинет, но настоява да бъде върнат неизпълнен заради разпространения запис от заседание на „Продължаваме промяната“, в което съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев говорят за неформални договорки с Еврокомисията, смени в спецслужбите, чистки в администрацията и осигуряване на властови гръб преди местните избори.
  • 30 май: Президентът дава знак, че не бърза с обнародването на текстовете за механизма за разследване – те не излизат в редовния брой на „Държавен вестник“. Докато не бъдат публикувани, процедурата за отстраняване изисква голямо мнозинство във ВСС. В късния следобед Софийската градска прокуратура предлага на Гешев да поиска от парламента сваляне на имунитета на Бойко Борисов
  • 31 май: Борисов отказва да свали сам имунитета си. Любена Павлова, екссъпруга на известния като водач на неформална група със силно влияние в прокуратурата Петьо Петров – Пепи Еврото, заявява, че тъкмо той е автор на писмото, с което Гешев обяви, че му е поискана оставката. ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ подновяват разговорите за кабинет, замразени след огласяването на записа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar