Правителството на Малта създаде „култура на безнаказаност“, което доведе до убийството на журналиста от Panama Papers, съобщават „Ройтерс“ и „Индипендънт“.

Съдийска колегия съобщава за „срив в правовата държава“, който е допринесъл за смъртта на Дафне Каруана Галиция.

Дафне Каруана Галиция беше убита през октомври 2017 г., когато колата й бе взривена с бомба, докато се прибира вкъщи. По това време тя разследва мрежа от компании, които смята, че насочват средства към малтийските политици.

Прокурорите твърдят, че водещ бизнесмен в тесни връзки с висши държавни служители е ръководител на убийството. Йожен Фенек който очаква процес за убийството, отрича всякаква отговорност.

Трима мъже, заподозрени в задействане на бомбата, бяха арестувани през декември 2017 г. Един от тях се призна за виновен като част от споразумение за признаване на вината и излежава 15-годишен затвор. Другите двама очакват процес.

Самопризналият се посредник стана държавен свидетел и получи помилване.

Съдийска колегия, водеща независимото разследване на убийството й, заяви в четвъртък, че „пипалата на безнаказаност“ се разпространяват в регулаторните органи и полицията, „което води до срив в правовата държава“.

Разследването заяви, че убийството на Каруана Галиция е свързано с разследващата й работа като журналист, но че държавата не е осъзнала реалните и непосредствени рискове за живота й и не е предприела разумни стъпки, за да ги избегне.

Съдиите призоваха за незабавни действия за овладяване и регулиране на връзките между политиците и големия бизнес.

Премиерът на Малта Робърт Абела каза за доклада: „Трябва да се извлекат поуки и реформите да продължат с по-голяма решителност“.

Проведено отделно от полицейското разследване, съдийското разследването разглежда дали и докъде държавата е отговорна за смъртта на Каруана Галиция или е пренебрегнала предотвратяването му.

Свидетелските показания повдигнаха опасения за ендемична корупция, политическо участие в убийството и възпрепятстване на правосъдието.

Разследването се проведе въпреки яростната съпротива от страна на правителството, което отстъпи едва след две години постоянен международен натиск и искания от нейното семейство.

Във Facebook в деня след убийството, синът й Матю, също журналист, пише: „Това не беше обикновено убийство … Ние сме във война срещу държавата и организираната престъпност, които станаха неразличими“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar