Година след първото искане и три месеца след произнасянето на последната съдебна инстанция, варненският кмет Иван Портних отказва да издаде разрешителни за поставяне на близо 300 павилиона за търговия на дребно в курорта „Златни пясъци“. Така те се оказват незаконни и ако работят през започващия туристически сезон, наемателите са заплашени от санкции.

За да попречи на узаконяването на търговските обекти, кметът първо е упражнил натиск над свой подчинен да не изпълни съдебно решение, а след това е променил в последния момент правилата за издаване на необходимите книжа, заявяват от фирмите, които стопанисват павилионите. Клипове, заснети от техни служители във варненската община в средата на април, показват абсурдна ситуация, в която главният архитект на града Виктор Бузев, който придружава представителите на курорта при издаването на документите, бива привикан в общинската администрация насред процедурата и се връща с нови изисквания за издаването им, а служителка от администрацията отказва да приеме парите на фирмите за дължимата такса.

От общината не отричат, че промяна в правилата за одобряване на разрешителните е направена, но отказват да посочат кога е станало това и уточняват единствено, че актуалната версия на документа е в сила от няколко дни по-рано. Потвърждават и отказа да се приемат пари, но с друго обяснение. И в края на краищата, независимо от съдебните процедури, сочат като виновни за незаконните постройки именно собствениците, които не ги премахнали след изтичането на досегашните разрешителни.

Съдебни решения без последствия

През март миналата година три туристически дружества – „Златни пясъци“, „Паркстрой – Златни пясъци“ и „Голдън турс“, подават две искания до главния архитект на Варна Виктор Бузев за издаване на разрешения за поставяне на преместваеми обекти на територията на едноименния курорт. Към исканията са приложени и съответните схеми, одобрени от държавата чрез министъра на туризма. И по двете искания Община Варна постановява отказ.

Следват жалби пред Варненския административен съд. С две съдебни решения – от 27 юли и 1 август 2022 г., отказите са отменени. През март тази година решенията са потвърдени и от последната инстанция – Върховния административен съд, след което са върнати на Община Варна за произнасяне по издаване на поисканите разрешения в съответствие с разпоредбите на законите за устройство на територията и за Черноморското крайбрежие.

Независимо от това, след серия публични изяви на варненския кмет Иван Портних, съдебните решения не са изпълнени и досега. Именно подписването на разрешителните беше изтъкнато сред мотивите, с които Портних поиска на 21 април оставката, а след това уволни дисциплинарно дългогодишния си съмишленик и главен архитект на Варна Иван Бузев. Още тогава Бузев, който е временно отстранен от длъжност, докато обжалва отстраняването си, обяви, че не е имал никаква възможност да откаже разрешителните, защото е заплашен от наказателна отговорност при неизпълнение на съдебно решение.

Отказът от действия на общината вече е обект на жалба до прокуратурата. Пред „Дневник“ председателят на Управителния свет и изпълнителен директор на дружеството „Златни пясъци АД“ Кирил Кирилов каза, че жалба срещу кмета Портних е подадена и във Варненския административен съд с искане за налагане на глоба за неизпълнението на вече постановен съдебен акт.

Три търговски дружества са подали сигнал до прокуратурата срещу варненския кмет Иван Портних

„Оттук нататък ще се съветваме с юристи за законността на вече издадените и подписани от Бузев разрешителни, каза Кирилов. По думите му документите са изрядно и единственият липсващ атрибут по тях е изходящ номер от общинската администрация във Варна: „Освен това нашата схема за разполагане на обектите, така или иначе, е съгласувана от министъра на туризма, така че оттук нататък тяхната законност и валидност ще бъде обект на тълкуване от страна на юристите ни“.

Според Кирилов, ако общината предприеме действия за събарянето на павилионите в курорта като незаконни постройки, отново ще бъде поискана намесата на прокуратурата.

На 22 май компаниите собственици на терените, върху които са разположени търговските обекти, разпространиха становище, че са поставени под натиск, а целта е да се навреди на бизнесинтереси – както техните, така и на още над 100 дружества, които използват преместваемите обекти. (пълния текст на изявлението – в прикачения файл).“Да се замотаят още две години“

На 25 април „Златни пясъци“, „Паркстрой Златни пясъци“ и „Голдън турс“ изпратиха сигнал до прокуратурата, в който дословно цитират думи на Иван Портних, че лично е забранил на главния архитект Виктор Бузев да издаде разрешения за поставяне на преместваеми търговски обекти в курорта, въпреки съдебните решения.

„Наредил е на орган на общинската власт, какъвто е главният архитект на общината, да извърши незаконосъобразни действия във връзка с направените от нас искания, за да е налице отказ да бъде извършена дължимата от администрацията услуга“, пише в сигнала.

„По думите му (на Портних – бел. ред) той е напълно наясно, че такъв отказ ще бъде отменен от съда като незаконосъобразен. Говори още за схема, според която съвсем умишлено разрешенията ще могат „да се замотаят още поне две години“ и „да се разкарват по съдилищата“, пишат от „Златни пясъци“ АД в жалбата.В началото на миналата седмица от трите дружества изпратиха до „Дневник“ видеозаписи, направени на 13 април 2023 г., когато техни представители, придружавани от действащия тогава главен архитект на Варна Виктор Бузев, правят опит да получат изходящи номера на подписаните от него разрешителни за разполагане на преместваеми обекти.

В един от тях – докато изчакват освобождаването на служител, който да даде изходящи номера – Бузев разказва за среща с Портних по повод издаването на въпросните документи. Според описанието, дадено от него във видеото, разговорът протекъл така:

– К’во става?, пита Портних.

– Ми к’во да става? – отговаря Бузев. – По-добре издай разрешителни с условия и въз основа на това ходи да гониш за оправяне, за премахване, за външен вид… И един по един ги изключвай, другите остават. То го пише в условията на закона. […] Аз не виждам как може да не изпълниш съдебно решение. Другият начин е хем [да] изпълняваш закона, хем лостовете за неговото приложение са в твоите ръце, каква по-благоприятна позиция от това?“

„Викат ме на четвъртия етаж“

Според записите докато тече този разговор, служителка, която да издаде необходимите изходящи номера за разрешителните, така и не се освобождава. А малко след това Виктор Бузев получава съобщение и казва на представителите на Златни пясъци: „Кметът ме вика на четвъртия етаж“. Публично известно е, че на четвъртия етаж се намира кабинетът на секретаря на варненската община.

Видеозаписът продължава след завръщането на главния архитект. Той носи документи, които слага на масата, за да ги покаже на събеседниците си и обяснява, че това е нов вариант на вътрешните правила за одобряване на поставянето на преместваеми обекти на територията на Варна, с който е подменен старият. Бузев уточнява, че той му е връчен на срещата на четвъртия етаж и че ги вижда за първи път, независимо, че на последната им страница е поставен гриф: „Версия №12/7.04.2023 г.“

Направеното от „Дневник“ сравнение на двата варианта на документа показва, че разликата в текстовете им е малка, но съществена и усложнява процедурата за издаване на разрешителни за преместваеми обекти. А в конкретния случай прави невъзможно издаването на изходящи номера на вече подписаните от Бузев разрешителни на „Златни пясъци“, „Паркстрой – Златни пясъци“ и „Голдън турс“.

В първоначалния вариант на правилата при правилно попълнени документи, те се разглеждат от комисия, а след това всеки от обектите се отбелязва с „Да“ или „Не“ от председателя ѝ (в случая главният архитект на общината).

В новия вариант, връчен на Бузев „на четвъртия етаж“, при правилно попълнени данни в заявлението се изготвя разрешение за поставяне, което се съгласува с директора на Дирекция „Правно-нормативно обслужване“ в Община Варна, а след това и с нейния секретар. Едва след това тя се предоставя за подпис на главния архитект.

Тази подмяна прави вече издадените от Виктор Бузев разрешителни невалидни и на това основание служителките в центъра за административно обслужване отказват да им издадат изходящи номера.

Тъй като документите все пак са съставени и подписани от него преди промяната на правилата, представителите на „Златни пясъци“ решават да платят дължимите по тях такси. Те са в размер на 20 лв. на обект или общо 5 900 лв. Тук обаче се появява второто непреодолимо препятствие пред изпълнението на съдебните решения от миналата година – във видеозаписа, предоставен на „Дневник“, се вижда как служителката на касата в административния център на Община Варна отказва да приеме плащането.

Аргументът й е, че „сумата е прекалено голяма“ Минути по-късно отказ да обработи плащане от 5 900 лв. идва и от гишето на една от големите български банки, разкрито в сградата на варненската община.

В писмените си отговори на въпроси на „Дневник“ (в дъното на статията е пълният им текст – бел.ред) от Община Варна отказаха директно да посочат дали в средата на април са правени промени в правилата. Уточнява се единствено каква е процедурата за издаване и че тя важи от 7 април нататък. От администрацията на Иван Портних уточняват, че отказът да се приеме таксата е резултат от това, че не е извършена услугата издаване на разрешителни.

„Както се бяхме разбрали“

Няколко дни по-късно кметът на Варна Иван Портних дава интервю за „Радио Варна“ (БНР), в което на практика потвърждава, че е наредил на главния архитект да откаже издаването на разрешителни за поставянето на преместваеми обекти в курорта Златни пясъци в нарушение на съдебно решение. Думите на кмета дословна са:

„Моето виждане беше да се направи отказ, мълчалив отказ. Ако той (Виктор Бузев – бел. авт.) беше направил мълчалив отказ, така, както се бяхме разбрали, сега съдът щеше да постанови да се произнесе с „изричен отказ“ и тепърва, както тези обекти две години са били незаконни, щеше да се влезе в нова процедура и те още две години щяха да си стоят незаконни“.На въпрос каква е причината Портних да иска обектите да останат незаконни от пресслужбата на общината отговориха така: „Преместваемите обекти е следвало да бъдат преместени още в момента, в който е изтекло старото разрешение за поставяне. Оставянето им там след това от собствениците им ги прави незаконни, а не действията на администрацията“.

След като беше отстранен от длъжност на 21 април Виктор Бузев не отговаря на мобилния си телефон.

Ограждай и владей: държавни имоти край Варна са обслужвали частни интереси години наред

„Дневник“ изпрати до канцеларията на Иван Портних няколко въпроса, свързани, както с публичните му изявления по повод действията на Виктор Бузев, така и със случилото се на 13 април. в Центъра за административно обслужване на Община Варна. С няколко незначителни изключения получените отговори нямат нищо общо със зададените въпроси. Ето тяхното съдържание без редакторска намеса:

Каква е причината кметът Иван Портних да иска тези обекти да са незаконни и да останат такива още поне две години?

– Преместваемите обекти е следвало да бъдат преместени още в момента, в който е изтекло старото разрешение за поставяне. Оставянето им там след това от собствениците им ги прави незаконни, а не действията на администрацията.

Думите на г-н Портних „както се бяхме разбрали“, означават ли, че той е изискал от свой подчинен, или се е разбрал с него, да не изпълни съдебно решение?

– Не, не означава това. Административните услуги се извършват съгласно Вътрешни правила за организация на административното обслужване в Община Варна, утвърдени на основание Наредбата за административно обслужване.

Променени ли са в последния момент (на 12 или 13 април т.г.) правилата за издаване на разрешителни за поставяне на преместваеми обекти на територията на община Варна и ако да, с каква цел? Извършвана ли е подобна промяна със стара дата?

– Редът за предоставяне на административни услуги е регламентиран в утвърдени технологични карти, за всяка една от тях. За издаване на разрешения за поставяне на преместваеми обекти по ЗУЧК и НУЗППО има одобрена технологична карта. Актуална към момента е версия: 12/07.04.2023 г.

Каква е причината на 13 април т.г. служители в центъра за административно обслужване на Община Варна да откажат издаването на изходящи номера за разрешителните за поставяне на преместваеми търговски обекти в курорта Златни пясъци, при положение, че те вече са били подписани от Виктор Бузев?

– Разрешенията за поставяне на преместваеми търговски обекти в курорта Златни пясъци не са били съгласувани по установения с технологичната карта ред (разрешенията не са съгласувани от директор на дирекция ПНО и секретар) и поради това не са изведени от служителите в ЦАО.

Защо служителката на касата в центъра за административно обслужване е отказала да приеме таксата за издадените разрешителни в размер на 5 900 лв.?

– Таксите за извършените административни услуги се заплащат от физическите и юридическите лица едновременно с предоставянето им на извършената вече административна услуга.

Отговорите са подготвени от Пламена Маринова – зам.-кмет, Нора Момчева – секретар на Община Варна“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar