Парламентът отхвърли вчера със 130 гласа „за“, 46 – „против“ и нито един въздържал се ветото на президента Румен Радев и повторно гласува промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Припомняме, че държавният глава изрази несъгласие с разпоредбите относно данъка върху моторните превозни средства. Според Радев новата уредба няма да стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови, нито ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект. Състоянието на превозните средства в една държава е проекция на стандарта на живот и показател за съществуващите социални разслоения в нея, смята Радев, според когото новите правила ще стоварят данъчната тежест върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес.

„Ситият на гладния не вярва. ГЕРБ трябва да размислят и подкрепят ветото на президента“, призова по време на дебатите депутатът от „БСП за България“ Георги Гьоков. Според него протестите са заради липсата на социална справедливост. „Хората искат справедливи цени на горивата и отмяна на това несправедливо увеличаване на данъка, подчерта Гьоков. Да насърчаваш купуването на нови коли, като таксуваш старите, е все едно да накажете дете, на което са купили марципан, че няма два шоколада, заяви зам.-председателят на ПГ „БСП за България“ Крум Зарков. По думите му става въпрос за глоба за бедните.

„Говорим за данъчна справедливост. Тя е много обтекаемо понятие. Справедлив е онзи данък, за който още от 1 януари хората отиват на гишето и искат да го платят. Аз такъв данък не съм виждал“, подчерта Рамадан Аталай от ДПС.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов направи пък неадекватен коментар, че „откакто приключиха президентските избори, президентската двойка се движи само в насрещното движение“.

По-рано депутатите въведоха таван до 5000 лв. за близки, извън родствения кръг на загинали при ПТП. Това стана с гласуване на второ четене на промени в Кодекса за застраховането. Таванът ще бъде в сила до приемане на наредба за методиката за обезщетението за претърпените неимуществени вреди на тези лица. Не бе прието предложението да има таван от 15 000 лв. за обезщетенията, които получават братята или сестрите на загиналия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar