Нацисткият военнопрестъпник Оскар Грьонинг, известен като „счетоводителя от Аушвиц“, почина на 96-годишна възраст, съобщиха германски медии, позовавайки се на адвоката му, информира БТА. Говорителят на прокуратурата в Хановер Оливер Айзенхауер съобщи, че е бил уведомен за кончината на Грьонинг, но не може да я потвърди официално, предадоха агенция „Франс прес“ и ДПА.

„Разполагаме единствено с писмо от адвоката му, в което се казва, че той е починал“, каза Айзенхауер и уточни, че все още не разполага със смъртен акт. Този документ трябва да се изпрати от общината на съдебните власти, което може да отнеме няколко дни.

Според седмичника „Шпигел“ бившият есесовец е починал в петък в болница.

Кой е Оскар Грьонинг

На 21 години Грьонинг се присъединява като доброволец към „Вафен СС“, а през 1942 г. е прехвърлен на работа в Аушвиц, където броял парите, намерени сред вещите на затворниците и ги пращал в главната квартира на СС в Берлин. В предвоенна Германия бил банков служител. Той никога не е крил нацисткото си минало и в първите дни на процеса срещу себе си призна „морална отговорност“ за Холокоста.

След войната, Грьонинг си създава привидно нормален живот и не обсъжда дори с най-близките си това, на което е ставал свидетел в лагера. 40 години по-късно обаче решава да проговори – след като в случаен разговор разбира, че в Германия има хора, според които Холокостът не се е случил. Негов познат от местния филателистки клуб казва, че е ужасно, че отричането на тези събития е криминализирано, защото унищожаването на толкова много хора не било практически възможно. Грьонинг отвръща само: „Знам малко повече за това, трябва да си поговорим някога“, а мъжът му препоръчва брошура по повода. Бившият счетоводител на Аушвиц прочита брошурата и я връща на автора с коментара: „Видях всичко. Газовите камери, кремациите, процеса на подбор. Милион и половина евреи бяха убити в Аушвиц. Бях там.“ Заливат го телефонни обаждания и писма от непознати, които настояват, че това, което е видял със собствените си очи, не се е случило – което само го убеждава, че трябва да продължи да говори.

Грьонинг не се побоява да стои пред камерите на Би Би Си в продължение на 9 часа за заснемането на документален филм и признанията му допринасят за решението да бъде съден. В хладния си разказ той показва как нацистката пропаганда го е убедила, че върши правилното нещо и че масовите изтребвания са „специална задача“. „Бяхме убедени, че сме жертва на предателство, че има огромна еврейска конспирация срещу нас“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar