В Германия почина бившият надзирател в нацистки концентрационен лагер Йозеф Шютц, който беше вкаран в затвора на рекордна възраст – на 102 години, а присъдата му беше произнесена миналата година. Той обаче не е бил в затвора, тъй като е чакал да бъде разгледано обжалването му.

Самият Шютц отричаше докрай, че е бил есесовец и лагерен надзирател, предаде БГНЕС.

Въпреки това през юни миналата година съдът го осъди на пет години затвор, като прие за доказано, че през 1942-1945 г. е служил като пазач в лагера Заксенхаузен край Берлин и е подпомогнал убийството на 3500 души.

Шютц обжалва присъдата пред Федералния съд на Германия.

По време на Втората световна война нацистите изпращат в Заксенхаузен повече от 200 000 души – политически затворници, съветски военнопленници, евреи и роми.

Защо преди смъртта си Хитлер е искал да разруши Германия

Десетки хиляди от тях умират. Някои от тях умират от глад и тежък труд, други са умъртвени при медицински експерименти, трети са убити в газови камери, а четвърти просто са разстреляни.

Името и датата на раждане на Шютц са открити в документи на СС, но той все още твърди, че не е бил есесовец и не е служил в лагерната охрана, а е работил във ферма по време на войната.

Едни от най-издирваните нацисти от Втората световна

„Не знам защо седя тук, на подсъдимата скамейка. Нямам нищо общо с всичко това“, заяви Шютц пред съда.

Въпреки това съдът стигна до заключението, че Шютц наистина е служил в концентрационния лагер и съзнателно и доброволно е участвал в масовото изтребление на хора.

Германия засили издирването на нацистки престъпници след нашумелия случай с Иван (Джон) Демянюк, който беше екстрадиран в Германия от САЩ и през 2011 г. беше осъден на пет години затвор като бивш надзирател в концентрационните лагери Собибор и Флосенбург и съучастник в масовите убийства на затворници.

Демянюк, който по време на произнасянето на присъдата беше на 91 години, също не влезе в затвора, тъй като обжалва и почина в старчески дом преди решението да бъде взето, още през 2012 г.

Четири години след процеса срещу Демянюк „счетоводителят на Аушвиц“ Оскар Грьонинг беше осъден на четири години затвор. Благодарение на обжалването той също не влезна в затвора до смъртта си през 2018 г.

През декември първата жена, обвинена в съучастие в нацистки престъпления от десетилетия насам, 97-годишната Ирмгард Фюрхнер, която е служила като секретарка на коменданта на концентрационния лагер Щутхоф край Данциг (сега полски Гданск), е осъдена на две години затвор с условна присъда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar