Народният театър „Иван Вазов“ с прискърбие съобщава, че днес на 75-годишна възраст ни напусна голямата актриса Ванча Дойчева, съобщиха от теакралната институция. Една вдъхновяваща актриса и прекрасен човек, отдаден с много любов и вяра на театъра.

Ванча Дойчева стъпва на сцената на Народния театър едва деветгодишна, а веднага след като завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Кръстьо Мирски със Сарафовска стипендия за отличен успех през 1966 г., дебютира на първата ни сцена. Актриса едновременно на финия нюанс и на едрите щрихи, на емоционалната сдържаност и на яркото чувство, на максималната органичност и на ярката характерност.

Ванча Дойчева има над 250 роли в театъра, киното, телевизионния театър, радиотеатъра. Дългогодишен председател е на Съюза на артистите в България. Стотици са участията й в концерти, рецитали, срещи със зрители от цялата страна. Награждавана е многократно. Носителка е на Голямата награда на община Карлово на името на Васил Левски за нейната обществена дейност. По-известните й роли в театъра са: Рада Госпожина в „Под игото“, и Казаларската царица в едноименната пиеса по Вазов, Грушенка в „Братя Карамазови“ по Достоевски, Дездемона в „Отело“ и Регана в „Крал Лир“ на Шекспир, Лизистрата в едноименната комедия на Аристофан, Елена в „Деца на слънцето“ на Горки, Адела в „Домът на Бернарда Алба“ на Лорка, Инес в „Почивка в Арко Ирис“ на Димитър Димов, Мег в „Бившата мис на малкия град“ от Мартин Макдона, Савина в „Елегия“ на Павловски, Еленка в „Почивен ден“ на Камен Донев и др.

Всички, които искат да си кажат „сбогом“ с легендарната и обичана от поколения българи актриса, могат да го направят в сряда, 26 юли от 11:00 часа в Народния театър „Иван Вазов“.

Коментари Сподели Приятел

Tweet

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar