Американското посолство в България обяви подкрепата си за страната „да защити суверенитета си от злонамерено влияние“. Повод за коментара на дипломатическата мисия в страницата ѝ във „Фейсбук“ стана повдигнатите обвинения в шпионаж на председателя на сдружение „Русофили“ Николай Малинов.

На пресконференция днес, дадена от главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев, се разбра още, че руският гражданин Леонид Решетников получава забрана да влиза в България за следващите 10 години. Според Цацаров Малинов е бил свързан с организации в Русия. Той цитира две такива – „Двуглав орел“ и РИСИ (Руски институт за стратегически изследвания). Двете организации пък са свързани с Решетников. По думите на главния прокурор Малинов е изпълнявал задачи за тях срещу заплащане.

След като вчера се разбра, че бившият главен редактор на вестник „Дума“ Юрий Борисов е бил разпитан по същия случай, Решетников написа в профила си във „Фейсбук“, че американците започнали кампанията „руски шпиони в България“.

„Запознати сме с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионаж. САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние“, написа от своя страна днес американското посолство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar