Новата Европейска комисия официално обяви, че съдебната реформа и борбата с корупцията у нас остават под наблюдението на Брюксел. Решението дойде изненадващо, след като управляващите у нас и предният състав на ЕК (с Жан-Клод Юнкер начело) твърдяха, че вече сме изпълнили всички изисквания, за да не бъдем обект на мониторинг.

Мотивът за решението на Брюксел е, че все още няма достатъчно резултати в борбата с корупцията, а освен това има какво да се желае и по линия на реформирането на съда и прокуратурата.

Един много неудобен инструмент

Механизмът за сътрудничество и проверка беше приложен при влизането на България и Румъния в ЕС с мотива, че съдебните системи на двете страни все още не са достигнали европейските нива на ефективност, особено в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

През годините редовните доклади от Брюксел посочваха някои от основните проблеми пред правосъдието у нас, но освен това и властта (без значение от своя цвят и конфигурация) отговаряше, че наблюдението се използва за вътрешнополитически цели у нас, не е полезно и трябва да се прекрати. Офанзивата в тази посока се ожесточи през последните години.

Правосъдният министър Данаил Кирилов даже заяви, че би подал оставка, ако мониторингът не падне.

Очакването беше следенето за върховенството на закона да премине към нов механизъм, който обхваща абсолютно всички членки на ЕС. Към момента, обаче, това все още е по-скоро добро пожелание.

Къде са осъдените?

В препоръките към България в пролетния пакет на Европейския семестър ЕК сега отбелязва, че страната ни е постигнала напредък и е изпълнила ангажиментите си при приемането в съюза. Но: „За да се изгради обществено доверие обаче, е необходимо постигането на стабилни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Освен това продължават да са налице редица предизвикателства, по-специално гарантирането на ефективни наказателни разследвания, уравновесяването на натовареността между съдилищата и рационализирането на местните прокуратури“.

Именно заради това и „Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“.

Онлайн изданието на в. „Сега“ отбелязва, че все пак видимото подобрение е, че вече страната ни няма да се наблюдава по линия на борбата с организираната престъпност. Това я изравнява с Румъния, която още от 2007 г. има да се справя само с корупционните си проблеми.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar