Посланикът на САЩ Херо Мустафа заяви, че успешните антикорупционни усилия са възможни само при непрекъснати съвместни усилия на правителството, гражданското общество, съдебната система и частния сектор.

Днес тя се срещна с директора на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ Бойко Станкушев и правният експерт във фонда Атанас Славов. Фондът публикува миналата седмица първа част от разследването „Осемте джуджета“, показващо схема за отнемане на бизнес с участието на бившия следовател, а сега адвокат Петьо Петров по прякор Еврото, спецпрокуратурата, политици. Утре предстои да бъде представена втората част. „Осемте джуджета“ е името на заведението, в което според свидетелствата на собственика на асансьорния завод „Изамет“ Илия Златанов са провеждани договарянията за отнемане на бизнеса му.

„Ние приветстваме независимото разследване и всякакви други достоверни действия, насочени към разкриване на корупционни практики, които разрушават обществения договор и подкопават демокрацията. Уважението към продемократичните инициативи на гражданското общество е белег на истинска обществена цялост, политически неутралитет и съдебна независимост“, се казва в изявление на Мустафа във „Фейсбук“ след срещата с представителите на фонда.

Прокуратурата преди дни започна разследване по разкритията на „Антикорупционния фонд“, а днес разследващият журналист Николай Стайков предаде на държавното обвинение документи, есемес комуникация и имена на свидетели, готови да говорят. по думите му ходът на разследването ще е тест за способността на прокуратурата да разследва сама себе си.

Главният прокурор Иван Гешев опита днес да омаловажи разследването като го коментира с думите: „“Прокуратурата не се притеснява да проверява всичко, което фигурира в медиите – независимо дали са 8 джуджета, 10 малки негърчета, някакви други комикси – всичко проверяваме с еднакъв стандарт“. Още от миналата седмица Гешев поставя под съмнение добросъвестността на разследващите, повтаряйки, че Антикорупционният фонд е „близък до един подсъдим бизнесмен“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar