„Не мога да говоря от името на други посолства, а само от свое име. Не съм обсъждал имена с никого, това не ми е работата тук“.

Това каза американският посланик в България Кенет Мертен по повод изнесения от бившия спортен министър Радостин Василев аудиозапис от вътрешнопартийно обсъждане на „Продължаваме промяната“.

„Ние уважаваме България като суверенна държава. Това са решения, които трябва да се взимат от българи“, каза още посланикът, който е в Бургас, откъдето започват честванията на 120 години дипломатически отношения между България и САЩ.

В изнесения от Радостин Василев запис се казва, че има договорка шефовете на службите (Държавна агенция „Национална сигурност“, Националната служба за охрана и др.) в страната да бъдат сменени и „имената са синхронизирани с посолството“.

След публикуването на записа, от ПП обявиха, че са говорели за заложени по закон съгласувания, защото българските служби трябва да работят с партньорските служби в ЕС и НАТО. Такова обяснение даде и съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

„Преди да бъде назначен който и да било, особено за българските служби, би трябвало да бъде проучен за надеждност, така че не мога да разбера за какво национално предателство се говори“, каза той в понеделник, след като ПП-ДБ получи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, а президента Румен Радев поиска той да не бъде изпълняван.

Кенет Мертен пристигна в България през април и замени на поста Херо Мустафа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar