„Исках да видя и опиша всички щети, а след това щях да подам сигнал“. С тези думи се е оправдал защо не е звъннал на тел. 112 собственикът на столичен бар, който бе потрошен в нощта срещу вторник. Вместо това Емилиян Лазаров – Емо Негъра, пусна кадри от погрома във фейсбук и ядоса главния секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов.

Наложи се МВР да си принтира дописка, за да се самосезира.

Доста бързо след това 2-ма души бяха задържани. Единият е Красен Кръстев. Той е съдружник от над 10 г. на Емо Негъра в строителна фирма. Поради тази причина

разследващите

проверяват целия

бизнес на

двамата

съдружници

Тяхна е корпорацията „Кристал груп оф компанис“. Компаниите в нея се занимават с различни аспекти на строителството. Една от фирмите поема проектните инвестиции, а другата – самото строителство. След това трета компания движи мениджмънта и маркетинга – поддръжката и предлагането на завършените здания.

Сред изграденото от фирмите за 8 г. история попадат жилищни и офис сгради, туристически обекти и хотелски бази, търговски площи, заведения за хранене, хазартни и развлекателни заведения.

Имат и фирма, която се занимава с менажиране на хотели из цялата страна. Тяхна е и реализацията на комплекса Royal Lodge Casino SPA в Пампорово.

Преди да създадат общия си бизнес, Лазаров и Кръстев са в бизнеса със заведения. Негъра управлява и хотели, има и 2-години опит в друга строителна фирма. До днес има зад гърба си реализирани над 55 000 кв. м. застроена площ. Кръстев пък е в хазартния бизнес от 1996 г.

В края на миналата година задържаният бизнесмен е бил избран за председател на Българската конфедерация по кикбокс и муай тай. Под негово ръководство обаче федерацията започва да се тресе от скандали, а клубовете да негодуват срещу некомпетентното управление на Кръстев и ко.

Кикбоксьорът се задържа само няколко месеца като шеф във федерацията. Той бе сменен от Галин Димов, избран на общото събрание през пролетта. Допреди две години Кръстев все още се състезавал. От световното първенство по карате куокушин за ветерани в Япония се върнал с бронзов медал.

Съдружникът на Емо Негъра е родом от Монтана. Завършил е математическата гимназия в града, после и УНСС. Малко преди банковата криза през 90-те г. Кръстев е бил служител във вече несъществуващата Първа частна банка.

„Като служител в банката, след няколко безсънни нощи си дадох сметка, че трябва да имам собствен бизнес. Тогава

мой приятел и

досегашен

партньор

предложи да

започнем с

хазарт

Беше любопитно, защото ме интересуваше теорията на вероятностите. След първия оборот разбрах, че това е моят бизнес“, разправял задържаният бизнесмен и кикбоксьор.

Заедно с Кръстев в ареста попадна и един от преките извършители на погрома, чието лице се видяло на записите от камерите. Няколко души от записите са разпознати и се издирват. Разпитите на служители в бара продължават. От МВР обявиха, че ще пуснат снимки на 3-ма от издирваните. 2-ма трябва да бъдат разпознати.

Заради престъплението Ивало Иванов, директорите на СДВР и Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) – ст. комисар Георги Хаджиев и гл. комисар Христо Терзийски, дадоха изявление в Министерския съвет, където запознаха премиера с резултатите от работата си (виж карето вляво).

Макар от заведението да не сигнализирали в полицията за вандалската акция, собственикът му се надява на нейната помощ.

„Със сигурност разчитам оттук нататък на полицията и прокуратурата. Най-вероятно ще ми се наложи да си взема охрана. Аз имам жена, три деца и не знам дали някой не би посегнал на тях“, каза собственикът Лазаров.

Ако имат някакви неуредени бизнес взаимоотношения, има законов ред, има съд, където могат да си разрешат проблемите, но по този начин няма да стане и държавата ще отговори с всички възможни средства“, посочи Ивайло Иванов.

Очаква се да бъдат повдигнати и обвинения.

Борисов нареди спешни арести, никаква толерантност за извършителите

Премиерът Бойко Борисов нареди на МВР бързо да разкрие извършителите и причината за погрома в столичното заведение. Във вторник сутринта той извика в Министерския съвет главния секретар на МВР Ивайло Иванов и директорите на СДВР и Главна дирекция „Национална полиция“ ст. комисар Георги Хаджиев и гл. комисар Христо Терзийски. Те са дали пълен отчет пред него какво са направили по случая. Освен това е докладвано и на главния прокурор Сотир Цацаров.

„Недопустимо е през 2019 г. да се случват подобни неща. Тези времена отдавна отминаха. Ние няма да допуснем такива действия и няма да ги толерираме“, каза главният секретар след среща при премиера. И се закани, че извършителите на това деяние ще понесат своите последствия съгласно закона. Отчете, че вече са установени трима от тях, като един вече е задържан. Оснен него и един от собствениците също е разпитван цяла нощ.

„Вчера към 18,15 часа група лица, които са били клиенти на заведението, започват да извършват хулигански действия, използват хладни оръжия“, разказа какво се е случило Ивайло Иванов. Той уточни, че полицията се самосезирала по репортажи в медиите. Според него собствениците не са искали криминалистите да се намесят и затова не подали сигнал за нападението.

„Собственикът не е отправил молба за охрана към нас. Той можеше първо да ни подаде сигнал, а след това да качва записите в социалните мрежи. Мисля, че МВР трябва да се грижи за реда, а не хората да решават нещата чрез социалните мрежи“, заяви Ивайло Иванов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar