Поредица от жалби на изборните резултати заваля в различни съдилища. До края на седмицата местните структури на БСП в страната и в София, които заявиха, че ще поискат касиране на изборите, ще внесат своите жалби в съда.

Социалистите в Шумен анализират секциите, в които ще поискат отваряне на чувалите с бюлетини. Кандидатът за кмет на БСП Венцислав Венков загуби балотажа в Шумен само със 77 гласа. „Разликата е нищожна, а пороците са много. В изборния ден подадохме редица жалби и сигнали за купуване на гласове, но така и не се намери воля този процес да бъде пресечен“, коментира Веселин Пенчев, общински председател на партията в града. Социалистите имат информация за контролиран и купуван вот, в който е замесен и ромски бос от града. Към настоящия момент прокуратурата отказала да образува досъдебни производства с мотива, че жалбоподателят не предоставил достатъчно доказателства.

В секционните комисии масово не били спазени методическите указания на ЦИК по отношение на броенето и отразяването на гласове, твърдят от левицата. БСП е информирана за случаи на действителни бюлетини в полза на Венков, които били отчетени като недействителни. В същото време недействителните за кандидата на ГЕРБ Любомир Христов били преброени безпроблемно. В секцията до Томбул джамия в късните часове на изборния ден за 15 минути успели да гласуват 150 души, в момента, в който отишъл тв екип, всички се разбягали.

Започна оспорването на протоколите на СИК и в столичния район „Искър“, където разликата между двамата кандидати е едва 114 гласа. Само в една от секциите е имало рекорден брой бюлетини за кандидата на БСП Борис Цветков, които са отчетени като недействителни. Гласоподавателите са отбелязали знак срещу името му, но на бюлетината имало и допълнителен блед отпечатък. Той вероятно е получен, след като гласуващият е поставил една върху друга двете бюлетини – за общински и за районен кмет, а индигираната лента на едната е оставила следа върху другата. „Няма друго обяснение, тъй като в целия район недействителните бюлетини за мен са 60, а половината са само в тази секция“, коментира Цветков.

Очаква се БСП да оспори и резултатите от изборите в районите „Люлин“ и „Красна поляна“. Гласовете на ромите от „Факултета“ (район „Красна поляна“) се оказаха решаващи за победата на досегашния районен кмет Иван Чакъров от ГЕРБ.

Както във вторник стана ясно, ИБ на БСП даде политическа подкрепа на Мая Манолова за касиране на вота за кмет на София. Вчера Манолова потвърди, че разликата й с Фандъкова според ЦИК е под 5%, а според паралелното й преброяване е под 3%. Манолова твърди, че има разлика между протоколите, изготвени в СИК, и протоколите, качени на сайта на ЦИК. „Те не са били затваряни в пликове, както пише в закона, а са били отваряни от сътрудници – служители на столичната администрация, които са дописвали и пренаписвали каквото трябва“, коментира тя.

Трима кандидати за съветници от „БСП за България“ обжалват пред съда и състава на новия общински съвет в Габрово. В жалбите са посочени редица нарушения, като най-фрапиращите са драстично разминаване между броя на имащите право на глас. Според жалбоподателите в протокола на ОИК записаното число е 54 842, а в протокола за избиране на кмет на община Габрово то е 55 303. Липсата на преференции е другото голямо нарушение. Според кандидата за съветник от БСП Велислав Василев в секцията, в която е гласувал, не е отразена нито една преференция за него, включително собствената му и на родителите му.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar