Съдът решава ще бъде ли екстрадиран задържаният Луков. Той плаши с международен скандал

Посланик ли е мъжът от Поморие с необичайното име Полихрон Луков? И какво общо има с Федерация Сейнт Китс и Невис – островна държава в Карибския басейн?

На тези въпроси ще се опита да отговори съдът в Бургас, който от няколко дни се занимава със сложния и нетипичен казус.

Антимафиоти задържаха 53-годишния българин на яхтата му „Шаман“ в Поморие на 13 септември, след като се оказа издирван от австрийските власти за измами в особено големи размери.

При претърсванията на два адреса в морското градче, яхтата и двата автомобила с фалшиви дипломатически номера полицията намира множество фалшиви документи, удостоверения и печати.

Във финалната част на операцията на място са присъствали и представители на австрийските служби, съобщиха от МВР. Срещу него има

две европейски заповеди – за арест и за разследване

Тази за ареста на Полихрон Луков е издадена от прокуратурата в град Велес на 22 юли т.г. В нея е посочено, че българинът е намирал и предоставял фалшиви, особено защитени лични документи – дипломатически паспорти, на австрийски граждани, както и испански лични карти на част от тях.

Пред измамените се представял с друга самоличност и твърдял, че е посланик на Федерация Сейнт Китс и Невис. По този начин успял да ги заблуди, че може да им присъди дипломатически статут, както и да им издаде задгранични паспорти и автомобилни регистрационни номера.

Измамените са деветима, а общата стойност на настъпилата щета е 334 хил. евро, уточняват австрийските власти.

Според запознати с разследването за услугите си Луков вземал между 15 и 60 хил. евро според финансовите възможности на клиента.

Полихрон обаче се кълне, че наистина е посланик по бизнес дела за Федерация Сейнт Китс и Невис, и заплашва с международен скандал, понеже като дипломат се ползвал с имунитет.

Помориецът твърди още, че по време на ареста от ГДБОП иззели акредитивни писма с оригинални печати и дипломатическия му паспорт, и призова документите да бъдат издирени и предоставени на съда.

По време на едно от делата за мярката му за неотклонение Луков призова чрез МВнР да бъде извършена проверка, като сам уточни –

нашите власти да не питат за Полихрон Луков, а за Леон Луке

– имал два паспорта и представлявал карибската държава като Леон Луке.

Магистрати обаче наложиха на Луков „задържане под стража“. В кориците на делото за мярката няма данни за дипломатическия му статут. В друго заседание обаче – на Бургаския окръжен съд на 20 септември, свързано с евентуалната екстрадиция, стана ясно, че българските власти ще направят всичко възможно да изяснят дипломат ли е задържаният.

Те ще изпратят запитване до островната държава Сейнт Китс и Невис дали действително българинът е техен посланик. Ако това се потвърди, то помориецът ще бъде първият арестуван дипломат с имунитет, коментират адвокати.

Междувременно 53-годишният помориец поиска от Апелативния съд по-лека мярка заради влошено здраве. Представящият се за дипломат страдал от тежка форма на диабет, имал гангрена на крака и няколко ампутирани пръста.

Магистратите обаче го оставиха в килията, където да бъде лекуван. Според тях има реална опасност Луков да укрие доказателства, ако е на свобода, за да попречи на разследването, или пък самият той да се укрие.

От прокуратурата припомниха, че

по време на ареста се правел на чужденец,

който не разбира български, и поискал преводач.
Престъпленията, за които е издадена европейската заповед за арест от австрийската прокуратура, съответстват на две от българското законодателство – за измама в особено големи размери, за което се предвижда от 3 до 10 г. затвор, и за изготвяне на неистински документи.

Дали българинът ще бъде екстрадиран в Австрия, ще стане ясно в рамките на 60 дни от задържането му – толкова е законовият срок. Дотогава Полихрон ще бъде в ареста – решението на Апелативния съд е окончателно.

Той самият не е съгласен да бъде доброволно върнат на австрийските власти и твърди, че обвинението срещу нето е скалъпено.

В Поморие Полихрон е известен най-вече с високия си стандарт на живот. Карал луксозни коли с дипломатически номера – майбах, ролс-ройс и мерцедес, яхтата му също била впечатляваща.

„Разпускаше с весели компании, но яхтата му потъна по време на голямата буря (урагана, който премина през Поморие преди седмица – б.а.), казва помориец, за който Полихрон не е дипломат.

Някои обаче вярват, че е велик комбинатор, други – че е Негово Превъзходителство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar