Правителството на Полша, където е в сила почти пълна забрана на абортите, се сблъска с обвинения в понеделник, че е създало регистър на бременност“, страната разширява количеството медицински данни, съхранявани цифрово за пациентите, съобщава АП.

Защитниците на правата на жените и опозиционните политици се опасяват, че жените са изправени пред безпрецедентно наблюдение предвид консервативните възгледи на управляваща партия, която вече затегна един от най-рестриктивните закони за абортите в Европа.

Те се опасяват, че новите данни могат да бъдат използвани от полицията и прокуратурата срещу жени, чиято бременност приключва, дори в случаи на спонтанен аборт, или че жените могат да бъдат проследени от държавата, ако поръчат хапчета за аборт или пътуват в чужбина за аборт.

„Регистърът на бременността в страна с почти пълна забрана на абортите е ужасяващ“, коментира Агнешка Дземянович-Бонк, депутат от левицата.

Въпросът привлече внимание в понеделник, след като министърът на здравеопазването Адам Ниджелски подписа в петък наредба за разширяване на количеството информация, която трябва да се съхранява в централна база данни за пациенти, включително информация за алергии, кръвна група и бременност.

Говорителят на здравното министерство Войцех Андрусевич се опита да разсее опасенията, като каза, че само медицински специалисти ще имат достъп до данните и че промените се правят по препоръка на Европейския съюз.

Усилията, каза той, имат за цел да подобрят медицинското лечение на пациенти, включително ако те търсят лечение другаде в 27-членния ЕС. В случай на бременни жени, това ще помогне на лекарите незабавно да разберат кои жени не трябва да правят рентгенови снимки или да приемат определени лекарства.

„Никой не създава регистър за бременност в Полша“, каза той пред TVN24.

Марта Лемпарт, лидер на група за правата на жените, Women’s Strike, каза, че не вярва на правителството да пази информация за бременността на жените от полицията и прокуратурата. Тя каза пред „Асошиейтед прес“, че полицията в Полша вече разпитва жените как завършва бременността им, информирани от недоволни партньори.

„Да бъдеш бременна означава, че полицията може да дойде при теб по всяко време и прокурорите могат да дойдат при теб, за да ти задават въпроси за бременността ти“, каза Лемпарт.

Новата система означава, че много полски жени вече ще избягват държавната медицинска система по време на бременността си, като по-богатите жени търсят частно лечение или пътуват в чужбина, дори за пренатални грижи.

Междувременно по-бедните жени в Полша ще бъдат изправени пред повишен риск от медицински проблеми или дори смърт, като избягват пренаталните грижи, опасява се Лемпарт.

Лемпарт също се притеснява, че информацията, получена от полицията, може да бъде споделена с държавните медии, за да навреди на репутацията на хората.

Тя вече знае как може да се случи това. През 2020 г. Лемпарт даде положителна проба за COVID-19 и информацията бе съобщена от държавната телевизия още преди да получи резултатите си.

Полша – предимно католическа страна – забранява абортите в почти всички случаи, с изключения само когато животът или здравето на жената са застрашени или ако бременността е резултат от изнасилване или кръвосмешение.

Години наред бе разрешен аборт при вродени дефекти. Това изключение бе премахнато от Конституционния съд през 2020 г.

На практика полските жени, които искат да прекъснат бременността си, поръчват хапчета за аборт или пътуват до Германия, Чехия и други страни, където процедурата е разрешена. Докато самостоятелното прилагане на хапчета за аборт е законно, помагането на някой друг не е.

Активистката Юстина Видржинска е изправена пред три години затвор за това, че е помогнала на жертва на домашно насилие да получи хапчета за аборт. Amnesty International казва, че това е първият подобен случай в Европа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar