Австралиецът Джок Полфрийман може да си тръгне от бежанския център в Бусманци, ако си получи личните документи. Паспортът му обаче не е у него и затова чужденецът е затворен. Това стана ясно в четвъртък от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който два дни по-рано се срещна с австралийския посланик Джон Филп заради казуса. Австралийското правителство отдавна твърди, че е издало документи на Полфрийман. Засега няма обяснение защо те не са стигнали до него.

Замислете се

„Основанието той да се намира в центъра за настаняване е липсата на валидни документи за самоличност, които са издадени от австралийската страна. Има изявление, че такива документи са издадени, физически той не разполага с тях, това знам аз. Ако тези документи му бъдат предадени, той няма основание да стои в центъра в Бусманци, това е ясно. Единственото, което ще ви кажа е: Замислете се кой издава тези документи“, заяви Цацаров.

Той отказа да коментира скандала с посещението на Филп. Австралийското външно министерство заяви пред местни медии, че в България са разпространени манипулативни твърдения за срещата на дипломата с правосъдния министър Данаил Кирилов. В прессъобщението на правосъдното министерство бе посочено, че Филп е заявил:

„Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството“.

Ден по-късно австралийски медии разпространиха изявление на тамошното външно министерство, в което бе заявено:

„Г-н Филп не е изрекъл цитираните думи. Той е посочил множество притеснения, включително и че външният натиск може да реши изхода на делото, което, както вече бе посочено, сериозно притеснява Австралия“.

От българското правосъдно министерство не последва реакция.

В четвъртък Цацаров обясни, че Филп е бил много добре подготвен и, за разлика от други дипломати, не се е държал нахално.

„Човекът бе изключително коректен, изключително добре информиран и добросъвестен“, заяви Цацаров, но отказа да даде повече подробности за разговора, защото нямало да е коректно.

Незаконно?

Към момента Полфрийман остава в Бусманци. Той бе затворен там веднага след предсрочното му освобождаване от затвора. От МВР обявиха, че австралиецът ще остане в центъра, докато няма окончателно решение на съда по искането на Цацаров делото за предсрочното му освобождаване да се възобнови. Главният прокурор твърди, че съдиите Калин Калпакчиев и Весислава Иванова е трябвало да се оттеглят от делото, защото са близки с Българския Хелзинкски комитет, чийто председател Красимир Кънев е писал положително становище за Полфрийман.

Съдебният състав Калпакчиев, Иванова и Виолета Магдалинчева пък смятат, че Полфрийман е арестуван незаконно. Те твърдят, че освобождаването му е влязло в сила и няма значение, че главният прокурор иска възобновяване на делото.

„Всякакви спекулации досежно (относно- б.ред.) изпълнението на съдебния акт, в това число и отнесените до бъдещото произнасяне на ВКС по отправеното искане за възобновяване, не са в съответствие с установения правов ред. В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат. В противен случай гражданите са оставени на произвол, от който няма как да бъдат защитени“, заявиха те в изявление, разпространено в сряда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar