Най-висшият полски апелативен съд постанови във вторник, че така наречените „зони без ЛГБТ“ трябва да бъдат премахнати в четири общини. Присъдата бе приветствана от активистите като победа за правата на човека и демокрацията.

Много местни власти в Полша приеха резолюции през 2019 г., с които се обявиха за свободни от „ЛГБТ идеологията“ като част от конфликт в преобладаващо католическата страна между либерали и религиозни консерватори, които виждат борбата за правата на гейовете като заплаха за т.нар. традиционни ценности.

„Зоните без ЛГБТ“ се стремят да забранят това, което местните власти виждат като насърчаване на хомосексуалността и други малцинствени сексуални идентичности, особено в училищата.

Тези действия насочват Полша към сблъсък с Европейската комисия, която заяви, че зоните може да нарушават правото на ЕС относно недискриминацията въз основа на сексуална ориентация.

След правно оспорване от полския омбудсман по правата на човека, съдилища решиха, че девет такива резолюции трябва да бъдат отменени. След това прокуратурата, ултраконсервативният мозъчен тръст Ordo Iuris и замесените общини обжалваха тези присъди. В първите четири дела жалбите бяха отхвърлени във вторник.

„Днешното решение… е голяма победа за демокрацията, човешките права и уважението към хората“, пише полско движение срещу хомофобията в публикация в социалните мрежи.

Министърът на кабинета Михал Войчик, член на консервативната партия Обединена Полша, разкритикува решението. „Ако съветниците решат, че искат да подкрепят нашите традиции и идентичност, това е тяхно суверенно право. Никой не трябва да ограничава това“, каза той пред Reuters в текстово съобщение.

Решението идва, тъй като въпросът за „зоните, свободни от ЛГБТ“ изглежда ще застраши финансирането от ЕС за засегнатите полски общини.

Миналия петък Кампанията срещу хомофобията каза, че Европейската комисия е въвела клауза в своето споразумение за партньорство с Полша, която ще попречи на общините със „зони, свободни от ЛГБТ“, да получават средства от бюджета на блока за 2021-2027 г.

Източник от ЕС потвърди, че общините, които приемат политики, преценени от блока за дискриминационни, няма да получат финансиране за инфраструктура, околна среда и някои други области.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
akbet25
akbet25
29 юни 2022 18:50
Гост

akbet25 เว็บพนันบอลออนไลน์ ที่ดีที่สุดในไทย สมัครกับเว็บตรงไม่ผ่านเอเย่นต์ สมัครง่าย ได้เงินจริง slot pg ฝาก-ถอน ออโต้ 30 วิ บริการตลอด 24 ชั่วโมง