Акция срещу нарушения на авторски права със съдействието на НАП и Европол

Полиция днес претърси офисите на 10 кабелни оператори по подозрения за нарушения на авторски и сродни права, укриване на абонати и нелегално разпространение на видеосъдържание, съобщиха Българското национално радио и Нова телевизия.

Акцията е обхванала офиси на оператори в Бургас, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Петрич, Гоце Делчев, предадоха двете медии. В нея са участвали полицаи, жандармеристи и служители на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП).

Според съобщенията българските власти са действали заедно с Европол и Националната агенция по приходите в операция против кабелното пиратство.

Районтата прокуратура в Бургас е получила през 2018 г. сигнали от физически лица и от фирми, че кабелна телевизия през мобилно приложение са били излъчвани чужди обекти на авторски и сродни права, телевизионни програми, без необходимото по закон съгласие на правопритежателите, които са две национални телевизии, добави Григорова.

Полицаите са иззели компютри, техника и документи, посочи тя. Срещу кабелния оператор е образувано досъдебно производство още през септември миналата година, каза тя.

Нова съобщи, че властите са извършили претърсвания и изземвания и в офисите на „Кабел САТ–Запад“в Благоевград в офисите на оператора в Кюстендил.

Собственикът на „RN медия груп“ Георги Стоянов е казал пред Нова телевизия, че акцията има за цел да унищожи малките кабелни оператори.

Пред БНР той назова Нова телевизия и би Ти Ви като двете национални телевизии, които претендират, че са нарушени правата им.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar