Дългогодишен полицай от отдел „Миграция“ в Пловдив е в ареста сред акция на прокуратурата, дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР срещу изготвянето на фалшиви документи за чужденци. Зад решетките са още четирима души, замесени в схемата.

Претърсени са 15 адреса и 7 автомобила в четири града – Пловдив, Ихтиман, Самоков и Карлово, съобщи районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. Криминалистите намерили фалшиви лични карти за чужденци, пребиващи в България, пари и оръжие, което е дадено за експертиза. Документите, които са с високо качество, са издавани на граждани на Турция, Тунис и Албания, като с тях те можели да пътуват из целия Европейски съюз. Двама от чужденците били задържани на Дунав мост в Русе при излизане от страната.

Специалната хартия и пресата, използвана при отпечатването на фалшивите лични документи на чужденците.

На един от адресите е намерена машина за направата на фалшиви документи. Открити са и официални знаци, наподобяващи тези на МВР, прокуратурата и ГДБОП. Служителят от отдел „Миграция“ набавял информация и номера на валидни документи на чужденци, чиито данни били използвани при изработване на фалшификатите. Дублажът би могъл да бъде разкрит при проверки в данните на МВР, но не и в чужбина.

Престъпната група получавала за всяка издадена карта до 15 000 евро, каза шефът на пловдивската полиция Йордан Рогачев. Четирима от задържаните са на възраст между 40 и 60 г. Те са криминално проявени за измами и изготвяне на фалшиви документи. Всички арестувани са зад решетките за 72 ч., прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража, поясни прокурор Грошев.

Бандата е била разработвана от началото на 2020 г., а през март 2020 г. в Пловдив беше разбита друга банда, изготвяла и продавала фалшиви паспорти, шофьорски книжки, лични карти и дипломи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar