Пожарните служби да имат директен достъп до данните от клетките на мобилните оператори без разрешение от съд, след като получат сигнал за човек, изпаднал в беда.

Целта е да не се пропилява излишно време, което да постави в риск здравето и живота на издирвания, гласи предложение за промени в Закона за електронните съобщения. То е на председателя на Софийския районен съд (СРС) Александър Ангелов.

Според сегашния вариант на закона председателят на районния съд или друг, упълномощен от него съдия, дава разрешение на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ или на нейните териториални структури мобилен оператор да предостави информация за локацията на издирван човек.

„Дори и при перфектна организация в най-добрия случай разпореждането на съда се издава до час,

т.е. губи се

ценно време,

което

по никакъв

начин няма

да бъде

компенсирано

за това, че последващата процедура ще бъде проведена бързо – т.е. данните ще бъдат предоставени на пожарната незабавно“, обясни пред „24 часа“ мотивите си за поисканите поправки съдия Ангелов.

Той добави, че понякога съдът е сезиран от директорите на пожарните служби в София и регионите и през нощта с искания за разрешения, което допълнително може да забави процедурата. „Създали сме организация по всяко време на денонощието да има наличен съдия, който да реагира на подобно искане“, увери шефът на най-големия съд у нас.

Мобилните

оператори са

длъжни

възможно

най-бързо да

дадат

необходимите

данни

на МВР, но не по-късно от 2 часа след разпореждането на съда.

Опростената процедура, която предлага председателят на СРС, е пожарните незабавно да получават информация за локацията на бедстващи от мобилния оператор. А след операция например по спасяване на бедстващ турист в планината пожарната да уведоми съда за действията си по издирването. Тогава съдията ще преценява дали да ги потвърди или да постанови отказ. Ако се разпореди второто, т.е. липсвали са мотиви за достъп, информацията от мобилния оператор ще бъде унищожена.

„За щастие,

не правя това

предложение във

връзка с фатални

случаи

Засега всичко се е развивало благополучно. Правя предложението превантивно“, каза Ангелов.

И добави, че случаите, когато пожарната търси съда за разрешение заради бедстващи или изгубени в София и региона през последните години, са намалели. „Възможно е да е имало повече случаи, но от съответните структури на МВР да са преценили, че не се налага издирване с установяване на локация, може да са издирвали лица с други средства“, обясни магистратът.

Процедурата, която Ангелов предлага да се опрости, сега действа за предотвратяване или

за разкриване

на документни

престъпления,

подбуждане към

престъпления

чрез проповед и

тероризъм

Предложенията на шефа на СРС получиха пълна подкрепа от пленума на Висшия съдебен съвет, който ги изпрати по компетентност на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

МВР: Исканията са основно заради бедстващи в планините

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ най-често е искала разрешение от съда за достъп до трафични данни на бедстващи хора в планините, коментираха пред „24 часа“ от МВР.

От вътрешното ведомство обаче гледат скептично на предложението на председателя на Софийския районен съд Александър Ангелов за директен достъп до телефона без разрешение от съд.

Една от причините е, че с тази улеснена процедура може да се злоупотреби въпреки последващия съдебен контрол. „Не са изключение реакции от типа: „Правата и личната ми свобода са нарушени“, допускат от МВР.

Мобилните

оператори също

могат да се

възпротивят

на това предложение, ако то стане факт, и да не дават своевременно информация за хора в беда, казват от министерството на Младен Маринов. На практика разпореждането на съда е най-висшата гаранция операторът да изпълни задълженията си.

Предложение, подобно на това на шефа на Софийския районен съд Александър Ангелов, е било обсъждано през май в комисията по контрол на СРС.

Темата била дискутирана при приемането на доклада на бюрото за контрол на СРС. Оказало се, че исканията за м.г. за трафичните данни на бедстващи или изгубени били над 20 за цялата страна. Ставало дума основно за хора в риск по планините в Смолянска област.

Проблемът бил с кадровото обезпечаване в районните съдилища в страната през уикендите. За да може да се иска местоположението на бедстващ, трябвало постоянно да има човек в съда. Магистратите по страната обаче направили организация и успели да се справят.

Другият проблем пак бил свързан с планините. Хората обикаляли из тях и когато се загубели, не можели да обяснят къде точно се намират. Затова трябвало съдействие от мобилните оператори, които можели да кажат откъде точно е направено обаждането.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar