Бившият вече президент на Косово Хашим Тачи е задържан в Хага и затворен в килия, съобщи Специалният съд за военни престъпления. Тачи е бил арестуван в Хага само часове, след като подаде оставка като президент, за да бъде съден, съобщи трибуналът.

Доскорошният президент и други двама заподозрени „са прехвърлени в местата за задържане, по-известни като „специализирани килии за престъпници от Косово“ Хага се казва в изявлението на съда.

Хашим Тачи подаде оставка днес по обяд, след като получи обвинителен акт от Специалния съд за военни престъпления в Хага.

През юни т.г. президентът на Косово и още девет бивши бойци от Армията за освобождение на Косово (АОК) бяха обвинени за военни престъпления от Службата на Специалния прокурор в Хага. Обвиняемите са отговорни за близо 100 убийства, изтезания, преследване и насилствено изчезване. Медиите припомнят, че Хашим Тачи обеща да подаде оставка незабавно, ако обвинението, повдигнато срещу него, бъде потвърдено.

„Както заявих, няма да се явя пред съда като президент на Косово“, каза Тачи. „За да защитя целостта на президентския пост, на държавата Косово и на народа на Косово, подавам оставка“, заяви той пред англоезичното издание Prishtina Insight.

Тачи призова за спокойствие, предпазливост и единство. „Обвинителният акт срещу мен и моите братя по оръжие е малка цена за свободата на нашия народ“, каза той.

Тачи и бил ръководител на антисръбските сили по време на войната в Косово в края на 90-те години на миналия век. Подобно на много други съвременни косовски политици, той изиграва важна роля в движението за извоюване на независимостта на тогавашната сръбска провинция.

Оставката на Хашим Тачи беше предшествана от новината, че председателят на Демократическата партия на Косово Кадри Весели се оттегля от политическите си задължения, тъй като също е обвинен във военни престъпления. В сряда пък бившият командир на АОК Якуп Красничи беше арестуван в Прищина, а след това прехвърлен в Хага, за да му бъдат повдигнати обвинения.

Правителството на Косово побърза да реагира на потвърждаването на обвиненията срещу Тачи, както и последвалата оставка. В официално изявление правителството на страната се застъпи за справедливостта на войната на Армията за освобождение на Косово. „Армията се бори за освобождението на страната ни, за защитата на дома ни, а не на чужда територия и се ползваше с подкрепата на международната общност, завършила с бомбардировките на НАТО“, се казва в официалната позиция, цитирана от БГНЕС.

След оставката на Тачи временен президент на Косово ще стане председателят на парламента Вьоса Османи, съобщи албанската телевизия „Ора нюз“. Медията подчертава, че това е втората жена, застанала начело на държавата. Преди това президент на Косово беше Атифете Яхяга. Съгласно конституцията на страната всеки гражданин на Република Косово може да бъде номиниран за кандидат за президент, при условие че събере подписите на поне 30 народни представители.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar