Над 20 кандидати за научни титли са проверени за плагиатство от Комисията по академична етика за година и половина.

Наличие на такова обаче е установено само в пет от сигналите, които за 2020 г. са били 18, показват данните на образователното министерство, предоставени на „Телеграф“. От ведомството на проф. Николай Денков обясниха, че твърденията за плагиатство са в дисертационни трудове и представени за оценяване публикации в процедури за придобиване на научни степени и заемане на академични длъжности. В два от петте случая то е установено още от научното жури в хода на конкурсите. Комисията по академична етика към МОН е потвърдила неговото становище.

От МОН съобщиха и професионалните направления на разработките, проверени за „копи-пейст“. Те са за образователната и научна степен доктор и заемане на академичните длъжности главен асистент, доцент и професор. Представителите на инженерни и икономически специалности са най-атакувани за присвояване на чужди трудове. Областите, в които са подадени сигнали за плагиатство миналата година, са „Социални дейности“, „Икономика“, „Политически науки“, „Общо инженерство“, „Музикално и танцово изкуство“, „Машинно инженерство“, „Икономика“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“, „Медицина“, „Социология, антропология и науки за културата“, „Туризъм“, „Архитектура, строителство и геодезия“ и „Теория и управление на образованието“, съобщиха от МОН.

Тази година оплакванията в Комисията по академична етика са пет. Проверките по сигналите са в ход, но комисията не е излязла с окончателно решение, уточняват от Министерството на образованието. Оплакванията тази година са за придобиване на научна степен доктор и заемане на академичните длъжности главен асистент и доцент. Те са в професионалните направления „Икономика“, „Медицина“, „Комуникационна и компютърна техника“. От МОН припомниха, че при констатирано плагиатство се отнема съответната научна степен и уличеният в плагиатство се освобождава от академична длъжност.

Един от сигналите, по които е установено плагиатство, е към дисертация на редовен докторант към катедра „Класическо пеене“, Вокален факултет при Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Дамата кандидатствала за придобиване на научна степен доктор по „Музикознание и музикално изкуство“. Според учения, подал сигнала, негови публикации са използвани без задължителното авторско позоваване.

Текстовете били свалени срещу заплащане от интернет сайт. Авторката на оспорения труд обяснила, че претенциите трябва да са към сайта, който продава авторските му материали, без да го упоменава, става ясно от доклада на Комисията по етика. Защитила се също, че са малка част от дисертацията и няма умисъл в действията й. Изслушвайки двете страни, комисията единодушно стига до извода, че независимо от причините, плагиатствотото в автореферата и в дисертационния труд по смисъла на закона е факт. Друг казус, който е бил разгледан, е за придобиване на академичната длъжност доцент в професионално направление „Теория и управление на образованието“. Конкурсът е бил обявен в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Комисията по етика се е съобразила с гласуването на петима членове от научното жури, които смятат, че има наличие на плагиатство. И не е намерила основания за възражения към действията и констатациите на научното жури.

Германската министърка по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и младежта Франциска Гифай подаде оставка през май заради обвиненията, че е изплагиатствала докторската си дисертация. Това не е единственият подобен случай в Германия – още двама министри се разделиха с постовете си заради сходни прегрешения. 43-годишната Гифай бе уличена, че около 49 от 265 страници от дисертацията й от Свободния университет в Берлин показват признаци на плагиатство, вариращи от неприписани цитати до копиране от други произведения. Заради скандала тя не само се раздели с мястото си в кабинета, но и не можа да издигне кандидатурата си за председател на социалдемократическата партия. Германия вече стана свидетел на две срамни оттегляния на министри заради плагиатство. През 2011 г. министърът на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг бе принуден да напусне поста, след като университетът в баварския град Байройт му отне докторската титла заради плагиатство. Две години по-късно министърката на образованието Анете Шван подаде оставка, след като университетът в Дюселдорф откри, че е преписала дисертацията си от 1980 г. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (бивша министърка на отбраната на Германия) също бе изправена пред подобни обвинения през 2015 г. Тя обаче бе обявена за невинна от Медицинския университет в Хановер въпреки „очевидните недостатъци“ по отношение на референциите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar